Raed Arafat insistă cu închiderea magazinelor la 18: Telemunca şi decalarea programului le permite să ajungă la cumpărături

Raed Arafat afirmă că telemunca şi decalarea programului permit angajaţilor să meargă la cumpărături înainte de ora 18.00, acolo unde magazinele se închid mai devreme din cauza incidenţei ridicate a cazurilor de COVID-19

06 apr. 2021, 21:20
Raed Arafat insistă cu închiderea magazinelor la 18: Telemunca şi decalarea programului le permite să ajungă la cumpărături

Raed Arafat, secretar de stat în Ministrul Afacerilor Interne, afirmă că la ora actuală sunt în vigoare două măsuri care îi vizează pe angajaţi – telemunca şi programul de lucru decalat – care le permite salariaţilor să meargă la cumpărături înainte de ora 18.00 în localităţile unde magazinele se închid mai devreme din cauza ratei ridicate de infectare. El le transmite angajaţilor să solicite angajatorului aceste drepturi.

„Mai sunt încă două măsuri care au fost adoptate şi nu sunt ridicate: telemunca care îţi permite să fragmentezi programul, să ieşi într-o pauză, să cumperi şi să te întorci, şi decalarea programului. Orice angajat trebuie să solicite angajatorului să o facă”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la Antena 3. 

Acesta a dat exemplul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, care a adoptat programul de lucru decalat, fapt ce permite angajaţilor să îşi facă pe timpul zilei cumpărăturile.

Raed Arafat, prima declaraţie optimistă despre pandemie: „Se vede luminiţa de la capătul tunelului”

Medicul a dezvăluit că el face comenzi online, nu merge la magazin în această perioadă. Arafat a explicat că incidenţa de 7,5 la mie, unde sunt cele mai stricte măsuri, reprezintă „o cifră mare” în ceea ce priveşte infectarea şi dă exemplul Germaniei, care în zonele cu rată de infectare de 2 la mie limitează deplasările pe distanţe de peste 15 kilometri.

Cîțu, despre închiderea magazinelor la ora 18: „Lucrurile rămân așa pentru că dau rezultate”

Premierul Florin Cîțu a declarat luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, cu privire la închiderea magazinelor la ora 18.00 că lucrurile vor rămâne „așa cum sunt”, argumentând că măsura „dă rezultate”.

„Am discuţii permanente cu reţelele de magazine, am discutat şi înainte de a lua această decizie, nu a fost discutată ora, mi s-a cerut doar puţin timp pentru a pregăti. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior. Am avut o discuţie permanentă cu retailerii, ei înţeleg foarte bine situaţia prin care trece România şi au fost alături de noi şi anul trecut, când am trecut prin starea de urgenţă. În acest moment lucrurile rămân așa cum sunt pentru că dau rezultate”, a afirmat premierul.

Totodată, Cițu a subliniat faptul că măsura de a închide magazinele de la ora 18.00 acolo unde incidența cazurilor este ridicată a dus la o scădere a ratei de pozitivare cu Covid-19, tocmai pentru că mobilitatea, factorul principal prin care se răspândește virusul, a fost limitată.

Raed Arafat: Restricțiile din România, impuse pe baza datelor din Franța: „Un lockdown era mai eficient”