Raed Arafat, întâlnire cu ANM după tornada din Călăraşi: „Populaţia va fi avertizată prin RO-ALERT” UPDATE

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și meteorologii au discutat joi posibilitatea ca populaţia să fie alertată prin sistemul Ro-Alert atunci când sunt fenomene meteorologice periculoase, după tornada din Călăraşi. 

02 mai 2019, 07:00
Raed Arafat, întâlnire cu ANM după tornada din Călăraşi: „Populaţia va fi avertizată prin RO-ALERT” UPDATE

UPDATE: Raed Arafat a anunțat că la discuția de joi cu reprezentanții ANM s-a stabilit introducerea în sistemul Ro-Alert mai multe fenomene meteorologice precum vijeliile sau situațiile care se pot transforma în cod roșu, menționând că va exista și o linie de comunicare între meteorologi și IGSU.

„Am analizat situația care a fost și cum putem îmbunătăți utilizarea Ro-Alert. (…) Am stabilit cu colegii de la ANM un număr de situații cum sunt vijeliile care se pot transforma în cod roșu (cod portocaliu care se pot transforma în cod roșu)- căderi de grindină mari și alte situații în care ne informează și noi transmitem prin Ro-Alert. Se va face prin procedură care va fi realizată până în data de 6″, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

„STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine și acest lucru înseamnă că putem stabili comunicarea rapid. S-a discutat preluarea pe 112 în zonele aflate în cod să luăm aici și să declanșăm sistemul Ro-Alert în zona respectivă. Populația trebuie să înțeleagă că nu e de joacă, dacă anunță să știe că va fi făcută o alertare în zona respectivă. Această legislație trebuie modificată și aici vorbim și despre Ro-Alert și DSU, numai că măsurile pe care le luăm nu vor aștepta modificarea legislației. Luăm unele măsuri pe baza unor protocoale și legislația va fi modificată în următoarele luni”, a mai spus Raed Arafat.

„RO-ALERT este un sistem de alertare. Ce primim noi, ca date, nu numai de la ANM, noi le transmitem. Dacă nu se primesc, nu se transmit. A doua întrebare este dacă putea să prevadă acest fenomen. Asta nu ştim. Nici în SUA nu se prevăd tornadele cu câteva minute înainte, ci doar condiţiile favorizante. Dacă mergem pe aceste condiţii, trebuie să stabilim ca la apariţia acestora să se dea un mesaj prin RO-ALERT. Acest lucru trebuie să fie stabilit cu colegii de la ANM și să fie stabilită procedura.

Sunt fenoneme rare, nu sunt fenomene care apar în fiecare zi, iar RO-ALERT nu este nici un sistem de interpretare meteo, nici un sistem de prognoză sesimic. Este un sistem de alertare. Nu este problema RO-ALERT, ci este problema că, dacă cineva deţine informaţia, cât de repede o și transmite. Noi nu ştim dacă ANM poate spune că „uite, acest fenomen poate apărea”. Cu dânşii trebuie discutat, ei sunt experţii în domeniu. Şedinţa de astăzi este să stabilim dacă trebuie modificat ceva în procedura”, a declarat Raed Arafat, înainte de ședința cu ANM, după tornada din Călărași.