Raed Arafat, lămuriri despre cazurile pacienților decedați de la Spitalul Foișor: „Nu e adevărat!”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a venit cu lămuriri referitoare la decesele pacienților de la Spitalul Foișor.

12 apr. 2021, 16:49
Raed Arafat, lămuriri despre cazurile pacienților decedați de la Spitalul Foișor: „Nu e adevărat!”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a venit cu lămuriri referitoare la decesele pacienților de la Spitalul Foișor.

„Aș dori să clarific două asptecte care au apărut astăzi în spațiul public. Primul aspect referitor la o declarație făcută de unul dintre președinții Asociaților Pacienților care ar fi spus că 3 pacienți ar fi decedat în timpul transferului către Spitalul Foișor. Inițial s-a înțeles că 3 pacienți ar fi decedat dintre cei externați, ceea ce nu e adevărat. Dar nici că 3 pacienți au decedat în timpul transferului către Spitalul Foișor nu e adevărat.

Situația e următoarea. Din păcate, au decedat 3 pacienți. Unul înainte de a fi preluat de ambulanța Smurdului de la Spitalul Universitar, care a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluat de ambulanță, fiind în stare critică. Alte două paciente, 60 și 83 de ani, au decedat la Spitalul Foișor, după ce au fost internate la Terapie Intensivă. Prima a fost internată pe 10.04 și decedată pe 11.04. A doua pacientă internată pe 11.04 și decedată în data de 11.04. Condoleanțe familiilor. Ne pare rău de aceste situații, dar știm cu ce avem de-a face. Avem de-a face cu o boală perfidă, care se agravează rapid, unde pacienții în stare critică pot ajunge rapid în stop cardiac. Faptul că o persoană a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluată și că două paciente au decedat la câteva ore după ce au ajuns la ATI, acest lucru nu poate fi imputat acțiunii de preluare a pacienților. De fapt, aceste date demonstrează că era corectă decizia noastră și aveam nevoie de lărgirea capacității de Terapie Intensivă. Din păcate, la ATI apar și decese din cauza acestei boli. Încă o dată, ne pare rău pentru ce s-a întâmplat.

O să revin la alt subiect corelat. O pacientă care urma a fi internată peste câteva zile la Foișor a apărut public cu afirmațiile că nu mai poate fi operată decât în Turcia. Astăzi, văzând despre ce e vorba și care e diagnosticul, o operație care poate fi realizată în mai multe spitale din România, a fost contactată pacienta de DSU pentru a fi sprijinită și s-a programat o vizită către managerul Spitalului Universitar pentru a fi consultată și programată pentru operație. Pacienta va decide dacă dorește să fie operată la Spitalul Universitar București sau în altă parte”, a declarat Raed Arafat, într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook.