Raed Arafat, noi precizări despre accesul în zona de mâncare din mall-uri: Vor fi zone delimitate, trebuie prezentat certificatul verde

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, vine cu noi precizări despre schimbările ce apar în localitățile cu peste 3 la mie. El explică ce se întâmplă cu zonele din mall-uri unde se servește masa.

24 sept. 2021, 15:56
Raed Arafat, noi precizări despre accesul în zona de mâncare din mall-uri: Vor fi zone delimitate, trebuie prezentat certificatul verde

Accesul în centrele comerciale nu este condiționat când rata de infectare depășește 3 la mie, însă accesul în restaurantele din malluri va fi făcut pe baza certificatului verde, iar zona va trebui delimitată.

„Am fost întrebaţi ce întâmpă cu zonele din mall unde se serveşte masa, în zonele în care trebuie prezentat certificatul verde. Hotărârea de ieri prevede că zonele respective vor trebui să fie delimitate. Nu înseamnă că se contruieşte un perete, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc unde se prezintă certificatul verde.

Intrarea la food court sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde”, a declarat Raed Arafat.

Noile restricții impuse de Guvern în România:

a) creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
b) creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
c) * creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
d) delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
e)  introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența  cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru   persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

Certificatul verde care poate fi descărcat de AICI va atesta că persoanele sunt:

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
  • sunt între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2

Citește și Iată cum poţi folosi Check DCC, aplicaţia care verifică certificatul verde


loading...