Raed Arafat nu confirmă şi nici nu infirmă invitaţia lui Băsescu de a candida în 2012: Nu am primit nicio propunere oficială de la PDL

Raed Arafat a răspuns la întrebarea RomaniaTV.net dacă a fost invitat de Traian Băsescu şi Elena Udrea să candideze la Primăria Capitalei în 2012 că nu a primit nicio propunere oficială din partea PDL de a candida. El spune că mereu a avut invitaţii de la politicieni să candideze, dar le-a respins pe toate.

03 mai 2017, 12:15

Raed Arafat a făcut aceste precizări la solicitarea RomaniaTV.net, în contextul în care un material realizat de PressOne a readus în actualitate acest episod vehiculat şi la vremea respectivă: o candidatură a medicului Arafat din partea PDL, în condiţiile în care conflictul dintre el şi preşedintele Traian Băsescu din ianuarie 2012 dusese la proteste de stradă, încheiate cu demisia Guvernului Boc.

Raed Arafat: Nu am primit nicio propunere oficială de la PDL să candidez la Primăria Capitalei în 2012. Da, am avut discuţii cu tot felul de oameni, nu numai la alegerile din 2012, la fiecare alegeri mi s-a propus din toate părţile să candidez. Poziţia mea era cunoscută, 2012 a fost un an difcil…

RomaniaTV.net: Dar au existat discuţii cu Elena Udrea, cu Traian Băsescu despre o candidatură la Primăria Capitalei în 2012?

Raed Arafat: Repet, nu am primit nicio propunere oficială din partea PDL să candidez la Primăria Capitalei în 2012. 

PressOne a readus în discuţie, în cadrul unei sinteze privind ascensiunea politică a Elenei Udrea, şi acest episod: fosta consilieră de la Cotroceni, împreună cu preşedintele de atunci Traian Băsescu i-ar fi propus lui Raed Arafat să fie candidatul PDL la Primăria Capitalei în 2012, ofertă refuzată.

„Au fost discuții la un moment dat, fiindcă trebuia cu totul altul să fie candidatul. Trebuia să fie Raed Arafat la București. Băsescu și Udrea au discutat cu el ca să îl convingă, a refuzat, și până la urmă l-au impus pe Prigoană”, au declarat sursele politice citate de PressOne. În 2012, Silviu Prigoană a fost candidatul PDL la Primăria Capitalei şi a pierdut în faţa lui Sorin Oprescu, ajuns astfel la al doilea mandat consecutiv.

O propunere venită de la Traian Băsescu către Raed Arafat la începutul lui 2012 poate părea surprinzătoare, în condiţiile în care conflictul dintre cei doi pe tema reformei în sănătate a dus la proteste de stradă în apărarea medicului Arafat. Ianuarie 2012 a fost o lună marcată de manifestaţii violente, pe geruri de până la -20 de grade Celsius, proteste soldate cu demisia Guvernului Boc.

Punctul declanşator al conflictului a fost o intervenţie telefonică a preşedintelui Băsescu la o emisiune tv, unde a dat de înţeles că subsecretarul de stat Raed Arafat va pleca din Ministerul Sănătăţii dacă nu se pune de acord cu ministrul.

Dacă cei doi nu se pun de acord pe tema reformei în sănătate, va pleca ori unul, ori altul, a spus atunci preşedintrele Băsescu. Chestionat de realizator cine ar fi cel care pleacă, Băsescu a dat celebrul răspuns care a dus la căderea Guvernului Boc: „Dumneavostră cine credeţi? Ghici ghicitoarea mea!”. Într-adevăr, Raed Arafat şi-a dat demisia a doua zi de la minister. 

Protestele care au urmat şi susţinerea puternică de care s-a bucurat Raed Arafat au fost un bun indiciu despre potenţialul său de candidat pentru o funcţie aleasă. De altfel, discuţii pe marginea unei candidaturi a lui Raed Arafat la Primăria Capitalei au ajuns şi în presă, unul dintre cei care le-au confirmat la vremea respectivă fiind Toader Paleologu, candidat PDL la Primăria Sectorului 1, care a declarat în martie 2012 că PDL a vrut să îl convingă pe Raed Arafat să candideze la Primăria Capitalei, dar el a nu a fost de acord.