Raed Arafat nu se teme de blackout în România: ”Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului”

Şeful DSU, Raed Arafat, nu se teme de un blackout în România, ci mai degrabă de viscol. El spune că este foarte puţin probabil ca România să intre într-un blackout și că mai degrabă furtunile de zăpadă şi viscolul ne vor crea probleme.

24 nov. 2022, 20:48
Raed Arafat nu se teme de blackout în România: ”Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului”

Şeful DSU, Raed Arafat, nu se teme de un blackout în România, ci de viscol. Raed Arafat a declarat joi că este foarte puţin probabil ca România să intre întrun blackout și că mai degrabă furtunile de zăpadă şi viscolul ne vor crea probleme.

Citește și A început primul exercițiu de Blackout în România! Simularea unei pene masive de curent în emisiunea moderată de Roxana Ciucă la România TV. VIDEO

“Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Raed Arafat, la Antena3CNN.

Spitalele trebuie să aibă generatoare

Șeful DSU a transmis că în astfel de situații spitalele, dar și alte infrastructuri critice trebuie să aibă generatoare care să intre imediat în funcțiune atunci când se întrerupe curentul.

“Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile şi am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent, şi în sudul ţării, în zona Ialomiţa. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a explicat şeful DSU.

Raed Arafat susține că este puţin probabil ca întreafa țară dă intre deodată într-un blackout.

“Să intre o ţară întreagă cum e România într-un blackout deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului şi astfel de probleme decât din cauza situaţiilor care au generat problemele acum, în Moldova şi în Ucraina, adică din cauza războiului”, a conchis Arafat.

Citește și România se pregătește de o pană masivă de curent! Astăzi a început primul exercițiu de blackout din țara noastră