Raed Arafat: O situaţie ca în Colectiv ar fi îngenuncheat multe capitale, dar Bucureştiul a făcut faţă

Secretarul de stat din ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a făcut un bilanţ al evenimentelor post-Colectiv şi a afirmat că felul în care s-a intervenit atât la locul tragediei, cât şi la nivelul spitalelor a fost unul adecvat, care nu ar fi fost posibil în multe alte capitale Europene poate chiar mai dezvoltate. Totodată, Arafat a ţinut să sublinieze că transferul pacienților în străinătate a fost făcut la momentul potrivit, în ciuda opiniilor exprimate de mulţi, şi a calificat drept dezinformări afirmaţiile despre ipoteza ascunderii de cadavre pentru a se muşamaliza numărul real al morţilor din Colectiv.

28 nov. 2015, 21:57
Raed Arafat: O situaţie ca în Colectiv ar fi îngenuncheat multe capitale, dar Bucureştiul a făcut faţă

„Din punctul meu de vedere, al intervenției. a fost o intervenție adecvată pentru situația respectivă. Am comparat cu intervenții similare din alte țări. Am luat un incediu din SUA. Acolo s-au concentrat 64 de ambulanțe, noi am reușit să concentrăm 57 plus mașinile de dezastre. Partea de spitale și transfer la spitale: ce știm cu siguranță este că Bucureștiul a făcut față la o situație care ar fi îngenuncheat multe capitale europene. Partea de transfer către alte țări: am reușit într-un timp acceptabil și la momentul respectiv s-a făcut tranferul a 39 de pacienți. Câțiva au plecat pe cont propriu. Faptul că am dus 39 de oameni în afara Românieie este un lucru imens. Noi am avut încă din ziua de sâmbătă colaborări cu colegi din alte țări”, a spus secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, la B1 TV.

Doctorul Arafat a vorbit și despre informațiile apărute în spațiul public, referitoare la ascunderea unor cadavre: „Mai e aspectul dezinformărilor. Încerci să creezi o emoție la populație, ca să reacționeze și să facă ceva. Una din probabilități este ca să iasă în stradă sau să scazi încrederea în ce se întâmplă sau în anumiți oameni. Acest lucru înseamnă manipulare. Prima dată s-a spus că am ascuns cadavrele, după care s-a corectat nuanța şi s-a spus «îi țin sub ventilatoare și anunță pe rând că au decedat». Această chestie a încercat să se perpetueze. Nu a mers prea departe, dar tentativa a existat”, a spus Arafat.

Ştia sau nu ştia ISU despre Club Colectiv

Am fost dezinformat într-o chestie. A minți înseamnă a minți cu intenție. Am primit o informație incorectă. Am avut două informații: una se menține, că Colectiv nu a solicitat autorizații și nu a avut un document emis de ISU pentru autorizarea activității. A doua informație a fost că nu știam că în Colectiv se întâmplă astfel de evenimente. Informația asta, că niciodată nu am știut, s-a dovedit a fi falsă cu apariția acestei adrese care a sosit într-o noapte după ora 23.30 la IGSU, care a fost tranmisă de dimineață la ISU. În secunda în care cineva a văzut adresa și a semnat două adrese și le-a trimis, înseamnă că a văzut de trei ori cuvintele platforma Pionierul și 2.000 de persoane în luna septembrie. Și aici clar este o problemă. Hai să zicem că ai trimis hârtii și te-ai acoperit legal. Totuși, responsabilitatea morală îți spune că în momentul în care ți se semnalează așa ceva, măcar trimiți pe cineva să vadă unde se va desfășura treaba asta„, a spus Arafat.

Acesta a explicat ce scuză au găsit angajații ISU pentru dezinformare: „În secunda în care am aflat, am trimis controlul de la IGSU acolo. Prima dată am întrebat. Când a apărut povestea cu cei doi care au ajuns acolo, i-am chemat pe toți, ISU București și IGSU și am discutat, am avut a doua discuție, și am spus să caute arhivele din ultimii ani și răspunsul a fost nimic. În prezența tuturor am rugat să se facă legătura cu doamna de la pompieri și am întrebat-o de două-trei ori dacă a pus piciorul în Colectiv și a răspuns nu, insistent. După asta am rugat să fie verificat absolut totul și să mi se comunice dacă s-a găsit ceva. La ISU București mi s-a dat că nu e nimic. Apare adresa de corespondență, scuza care mi s-a dat, dar care pentru mine nu mai are nicio relevanță. Au spus că ei au căutat în registre unde apare cuvântul Colectiv și dacă are legătură cu Colectiv și această adresă, în registru, nu scrie clubul Colectiv, scrie societatea Emagic. Deci asta înseamnă că s-ar putea să mai găsim documente. (…) Noi sau DNA sau oricine, normal că mai putem să descoperim noutăți. Asta am spus-o și a zis-o și domna procuror șef Kovesi”, a explicat Arafat.