Preşedinte ANSVSA: Evoluţia pestei porcine este explozivă. Raed Arafat: Pesta africană nu afectează sănătatea omului

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, miercuri, că România se confruntă cu o ”evoluţie explozivă” a perstei porcine africane, fiind 524 de focare în întreaga ţară. Până acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale. Pesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb este foarte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului, a subliniat, miercuri, secretarul de stat Raed Arafat, în urma unei şedinţe la sediul MAI, şi a făcut apel la populaţie să permită autorităţilor uciderea porcilor bolnavi şi să respecte măsurile de prevenire, urmând să fie acordate despăgubiri pentru animale. 

01 aug. 2018, 16:29
Preşedinte ANSVSA: Evoluţia pestei porcine este explozivă. Raed Arafat: Pesta africană nu afectează sănătatea omului

Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524, dintre care 521 în gospodăriile populaţiei, a anunţat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, adăugând că pesta a avut o evoluţie agresivă, explozivă începând cu 9 iunie. 

”Începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin Rezervaţia Naturală Biosfera Dunării, o evoluţie explozivă, care generează o sitiuaţie epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană, 521 localizate în gospodării ale populaţiei, trei în exploataţii profesionale”, a anunţat, miercuri, preşedintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, după şedinţa Comitetului Naţional de Urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane.

Potrivit acestuia, cea mai mare exploataţie afectată se află în judeţul Tulcea, fiind sacrificaţi dintr-un singul loc 43.843 de porci.

”În total, au fost eliminate, ucise, un număr de 49.816 porcine, la nivelul întregii ţării. Au fost afectate 94 de localităţi – 14 în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj şi 80 în judeţele Tulcea, Contanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa.

”Infestarea, din datele pe care le avem, în nord-vest s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare a virusului, iar în partea de est, prin migraţia porcilor mistreţi, la nivelul Biosferei Delta Dunării, de unde, prin contact cu porcii domestici aflaţi riverani s-a extins la gospodăriile populaţiei”, a mai spus Geronimo Răducu Brănescu.

Acesta a precizat că se oferă despăgubiri pentru proprietarii animalelor, între 8 şi 12 lei per kilogram, fiind finalizate până în prezent 51 de dosare, în baza cărora s-a achitat suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare.

Preşedintele ANSVSA a precizat că discuţiile în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au vizat ”gestiunea focarelor sălbatice şi metodele de intervenţie la mistreţi”.

”Încercăm să limităm numărul focarelor, dar, având în vedere istoricul evoluţiei boii în celelalte ţări – Lituania, Estonia, Polonia – este greu de previzionat dinamica evolutivă”, a mai spus şeful ANSVSA.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat că cel mai important lucru este colaborarea populaţiei şi înţelegerea situaţiei.

”Această boală nu are vaccin, nu are tratament, este extrem de agresivă, dar nu afectează siguranţa omului. Pentru a limita răspândirea ei este necesară colaborarea populaţiei – fie că este vorba despre a ucide porcii sau a lua măsuri de dezinfecţie”, a spus Arafat.

Comitetul Naţional de Urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane a fost convocat, miercuri, pentru stabilirea de noi măsuri în vederea combaterii virusului.