Raed Arafat, semnal de alarmă despre valul cinci al pandemiei. „Ne-am dorit să fie sfârşitul. Chiar dacă cifra scade, nu înseamnă că lucrurile s-au terminat”

Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a tras un semnal de alarmă că România s-ar putea confrunta cu un nou val al pandemiei, cu o tulpină care ar putea fi mai agresivă decât cea delta.

06 nov. 2021, 16:55
Raed Arafat, semnal de alarmă despre valul cinci al pandemiei. „Ne-am dorit să fie sfârşitul. Chiar dacă cifra scade, nu înseamnă că lucrurile s-au terminat”

Raed Arafat a explicat că autorităţile sanitare monitorizează în permanenţă numărul vaccinărilor, cel al cazurilor grave de la Terapie Intensivă (ATI) şi cel al deceselor provocate de COVID-19.

„Chiar dacă numărul cazurilor a scăzut, încă avem o presiune pe sistemul medical. Azi am fost cu zero locuri la ATI. Am trimis pacienţi în Cehia şi în Danemarca. E mai bine decât acum trei săptămâni la nivelul maxim de cazuri.

Ne-am dorit să fie sfârşitul valului patru. Chiar dacă cifra scade, nu înseamnă că lucrurile s-au terminat. Asta s-a întâmplat vara, când erau câteva zeci de cazuri pe zi. Chiar când spuneam că vine un nou val, oamenii nu credeau acest lucru”, a declarat dr. Raed Arafat, duminică, la Maratonul Informării organizat de Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Continuă criza paturilor de la ATI! Doar cinci sunt libere acum la nivel naţional

Şeful DSU a acuzat că dezinformarea şi manipularea informaţiei în pandemie contribuie la inducerea în eroare a populaţiei. Raed Afarat a explicat că, deocamdată, autorităţile sanitare nu au informaţii dacă în următorul val ne-am putea confrunta cu o tulpină COVID mai agresivă.

„Un lucru major este dezinformarea şi manipularea informaţiei. Există foarte multe variabile necunoscute. Nu ştim ce va fi. Nu ştim dacă va apărea o variantă care va fi mai dificil de gestionat din punct de vedere al vaccinului şi al transmiterii.

În Marea Britanie există o variantă despre care se spune că e mai periculoasă decât delta”, a afirmat Arafat.

La rândul său, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a semnalat faptul că, odată cu scăderea numărului de cazuri COVID, „există această tendinţă de a ne relaxa şi de a reduce modul în care respectăm regulile igienice”. Mai mult, el susţine că România s-ar putea confrunta cu o creştere a numărului de infecţii odată cu începerea şcolii.

„E al patrulea val. A fost extrem de agresiv. E extrem de agresiv. Din păcate, numărul pacienţilor din ATI este extrem e ridicat. Numărul de cazuri raportate zilnic e de cinci ori mai mare decât media european.

Începe iarna, copiii vor reveni la şcoală, oamenii vor sta mai mult în spaţii. Din punct de vedere epidemiologic, se întrunesc toate condiţiile pentru creşterea numărului de cazuri.

Pandemia nu a trecut şi nu va trece în perioada următoare. Virusul este supus unui risc de a acumula noi mutaţii.. Nu este exclus ca în următoarele luni să ne confruntăm cu o nouă variantă”, a explicat dr. Gheorghiţă.

Raed Arafat, semnal de alarmă despre valul cinci al pandemiei. „Tratamentul anti COVID e mai toxic decât vaccinul”

De asemenea, Raed Arafat a mai spus că tratamentul anti-COVID implică un risc mai mare decât vaccinul.

„Încep să apară tratamente. Să citească bine tratamentul. Tratamentul e mai toxic decât vaccinul. Tratamentul e o substanță chimică introdusă în corp.

Să nu aştepte tratamentul. Vaccinul rămâne soluţia. Valul patru nu s-a terminat. Dacă nu avem un număr suficient de vaccinaţi, valul cinci va un impact asemănător cu cel actual”, a subliniat Arafat.

COVID ar putea deveni boală sezonieră

„Un studiu al Nature arată că virusul COVID ar putea să se dezvolte sezonier între octombrie şi aprilie. Dacă nu învăţăm de pe acum să prevenim această îmbolnăvire, (…) virusul nu va dispărea şi va evolua sezonier.

Trebui să căpătăm nişte obiceiuri preventive ca să nu ajungem la sute de morţi pe zi anual. Orice nouă tulpină virală ar putea apăra, acest lucru se produce datorită nouă”, a explicat dr. Adriana Pistol, Director CNSCBT.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: Câţi oameni mai trebuie să moară să ne convingem că această pandemie este nemiloasă?