Raed Arafat: „Starea de alertă va fi prelungită în România”. Ce spune de deschiderea şcolilor şi vaccinare

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă seară, că o parte a populaţiei nu a respectat măsurile de protecţie şi recomandările de sărbători, de aceea este posibil să urmeze o perioadă cu creşterea numărului de cazuri de infectare.

02 ian. 2021, 20:32
Raed Arafat: „Starea de alertă va fi prelungită în România”. Ce spune de deschiderea şcolilor şi vaccinare

Raed Arafat a precizat sâmbătă că începerea vaccinării nu înseamnă că pandemia a trecut sau poate fi ţinută sub control. ”Vaccinul este o lumină la capătul tunelului, dar încă mai avem mult de mers până să ajungem la final”, afirmă şeful DSU.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-a declarat convins, sâmbătă, la Digi24, că starea de alertă va fi prelungită în România. El spune că nu s-a discutat însă de noi restricții.

„Acum suntem mai mult la un platou, nu mai avem scadere rapida si probabil o sa avem o crestere dupa Sarbatori mai ales pe partea celor care nu au respectat recomandarile de protectie impotriva coronavirusului.  Noi am explicat, poate e bine sa o zic din nou. Inceperea vaccinarii nu este egal cu terminarea problemei si relaxare si revenirea la normalitate. Vaccinarea inseamna inceputul unui drum care va dura cateva luni pana va avea efectul scontat si un procent semnificativ din populatie se va vaccina. Vaccinul este o lumina la capatul tunelului dar mai avem mult pana ajungem la lumina asta”, a declarat Raed Arafat.

„Eu sunt convins ca starea de alerta va continua. Inca nu am iesit la liman, inca e posibil sa fie cresteri. Nu s-a discutat de noi restrictii”, a adăugat șeful DSU.

Întrebat despre redeschiderea şcolilor, şeful DSU a refuzat să facă aprecieri, afirmând că acest lucru se va discuta, dar anunţul va fi făcut de către reprezentanţii ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii.

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, începând din 14 decembrie.  Guvernul nu a schimbat restricțiile, fiind adăugate condiții specifice condițiilor de iarnă.

Bilanț vaccinare COVID 2 ianuarie. Peste 1.500 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore

„Nu sunt condiţii suplimentare introduse pentru reglementarea stării de alertă, pentru prelungirea acestei perioade după 14 decembrie, singura chestiune rămasă în analiză a fost reglementarea transportului de persoane pe sistemul de transport cu telecabina care va fi reglementat, potrivit hotărârii de guvern, printr-un ordin de minsitru comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei”, a afirmat atunci Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, la finalul şedinţei.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă, că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1.194 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, astfel că numărul total a ajuns la 637.395. În acest interval au fost făcute 4.438 de teste. Totodată, au fost raportate 78 de decese, bilanţul de la începutul pandemiei urcând la 15.919. În prezent, 1.117 pacienţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Judeţele Ilfov şi Timiş şi Capitala mai au rata de infectare mai mare de trei.