Raed Arafat: Testul PCR, obligatoriu pentru evitarea carantinei

Raed Arafat a făcut noi precizări privind evoluţia pandemiei în România. Vineri, 10 decembrie, au fost raportate mai puţin de 1000 de cazuri, semn că valul patru este pe sfârşite.

10 dec. 2021, 13:35
Raed Arafat: Testul PCR, obligatoriu pentru evitarea carantinei

Raed Arafat a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă de vineri despre evoluţia pandemiei de coronavirus în România şi a anunţat ce persoane scapă de carantină cu ajutorul testului PCR.

Raed Arafat anunţă ce persoane scapă de carantină cu testul PCR

Şeful DSU a anunţat că s-a decis ca persoanele care vin în România pentru susţinerea unor examene sunt exceptate de la măsura carantinării dacă prezintă un test PCR negativ.

„S-a decis introducerea testului PCR pentru exceptarea de la carantină a elevilor şi studentilor, cetatenilor romani sau cetatenilor cu domiciliu in afara Romaniei care au de susţinut examene in institutiile de invatamant de pe teritoriul tarii. Această decizie s-a luat după ce a fost o consultare cu DSP-urile si universitatile unde exista studenti care vin din afara statelor europene. Măsura va intra în vigoare de săptămâna viitoare”, a anunţat şeful DSU în cadrul conferinţei de presă de vineri.

Șeful DSU, Raed Arafat, explică motivul pentru care a fost eliminată posibilitatea ieșirii din carantină în a 10-a zi cu test în a 8-a zi.

„Acea măsură fusese luată când carantina era de 14 zile și dădeam posibilitatea să iasă în a 10-a zi dacă se face test în ziua a 8-a. Acum carantina a coborât la 10 zile”, a explicat arafat.

Alexandru Rafila, noi măsuri pentru românii care vin din străinătate

Şi ministrul Sănătăţii a anunţat vineri noi măsuri privind modul în care vor intra românii aflaţi peste hotare în ţară.

Rafila spune că la întâlnirea convocată vineri de premierul Nicolae Ciucă cu autorităţile sanitare s-a discutat situaţia cetăţenilor români infectaţi cu noua tulpină – Omicron.

„Din fericire, situaţia este bună, dar o concluzie evidentă a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecţie împotriva bolii şi a complicaţiilor şi a decesului. Din acest motiv recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea”, a spus Alexandru Rafila.

Românii şi alţi cetăţeni care vin din ţări terţe, adică din afara Uniunii Europene, trebuie să prezinte un test RT-PCR făcut cu 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile.

Persoanele care vin din alte ţări, dar din spaţiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roşie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate nu prezintă un test realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, vor intra în carantină timp de 14 zile.

Citeşte şi Octombrie, luna neagră a pandemiei. Numărul deceselor a fost de trei ori mai mare decât al naşterilor

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 10 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 931 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate  97 de decese dintre care 25 anterioare.

Rata de incidența cumulată calculată la 14 zile în Bucureşti a ajuns vineri la 1,1 cazuri la mia de locuitori.

Media saptamanala a numarului de cazuri de situeaza undeva la 1000 de cazuri confirmate, iar cea a deceselor la 100. Faţă de săptămânile anterioare, s-a constatat o descreştere a numărului de decese şi de cazuri. Potrivit autorităţilor, a scăzut numărul de testări raportate.

Citeşte şi Raed Arafat, despre cum ar trebui să ne petrecem sărbătorile de iarnă: „Să limiteze numărul oamenilor dintr-un apartament , un test nu-i costă nimic”