Raed Arafat: Toate paturile ATI în Bucureşti, ocupate. Vom menţine măsură carantinării de Sărbătorile de iarnă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a vorbit din nou despre situaţia grea din Bucureşti şi zonele limitrofe Capitalei şi despre restricţiile care trebuie repsectate de Crăciun şi Anul Nou 2021.

13 dec. 2020, 21:17
Raed Arafat: Toate paturile ATI în Bucureşti, ocupate. Vom menţine măsură carantinării de Sărbătorile de iarnă

Raed Arafat afirmă că „sfatul clar” pentru perioada Crăciunului şi a sfârşitului de an este ca oamenii să limiteze la maximum mobilitatea, dar şi contactul cu persoanele cu care nu locuiesc. El spune că măsura carantinării va fi „practicată mai departe” în acele localităţi sau zone unde indicele de infectare cu noul coronavirus rămâne ridicat.

Raed Arafat, anunţ despre petrecerile de Revelion. Câte persoane pot participa

„Din punct de vedere al sărbătorilor care urmează, sfatul clar este respectarea regulilor şi limitarea la maxim mobilităţii şi a contactului, mai ales cu persoanele care nu stăm cu ei şi nu avem contact obişnuit cu ei, tot timpul”, a afirmat Raed Arafat, duminică seară, într-o intervenţie la Antena 3.

Acesta a subliniat că măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 prevăzute în actele normative sunt în continuare în vigoare, ele fiind trecute şi în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, document din care a fost exclusă doar măsura privind funcţionarea pieţelor din spaţii închise.

Raed Arafat: Regulile nu se respectă în multe zone roşii

Raed Arafat a oferit informaţii despre transferul pacienţilor în alte oraşe. ”Când găsim locuri în afara Bucureştiului, de multe ori, familiile refuză transferul pacienţilor, chiar dacă ei sunt la Unităţile de Primiri Urgenţă şi nu avem loc pentru ei. Încercăm să convingem familiile că e în binele pacientului să ajungă într-o secţie de Terapie Intensivă, decât să rămână într-o unitate de Primiri Urgenţă la Bucureşti”, a declarat Raed Arafat.

Starea de alertă prelungită de luni. Restricţiile care trebuie respectate de români
Întrebat care este situaţia localităţilor din judeţul Ilfov, limitrofe Bucureştiului, unde se înregistrează în continuare indici ridicaţi de infectare cu noul coronavirus, Raed Arafat a precizat că în localităţile în care rata de infectare se menţine ridicată vor fi menţinute şi măsuri precum carantina.

„Ilfovul este o situaţie mai deosebită, pentru că este la limită cu Bucureştiul, este un pic mai greu de controlat situaţia acolo. (…) De altfel, avem localităţi care sunt de foarte mult timp sub carantină şi care nu au scăzut semnificativ şi continuă să fie sub carantină. Şi dau exemplul Constanţei aici, care este sub carantină, probabil că nu sunt implementate regulile la maxim acolo, sau o parte din populaţie nu respectă regulile, nu ştim care ar fi motivul. Iar majoritatea localităţilor care deja ies şi măsura locală sau zonală s-a dovedit a fi foarte bună în aceste localităţi şi o să practicăm mai departe, fără discuţie”, a adăugat Arafat.