Deputat PC: Deţinuţii milionari ca Bercea să-şi suporte singuri cheltuielile de închisoare

Deputatul PC Ovidiu Alexandru Raeţchi pregăteşte o serie de amendamente la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate astfel încât 'milionarii de tip Bercea' să îşi suporte singuri cheltuielile în închisoare, transmite Agerpres.

02 iul. 2014, 13:46
Deputat PC: Deţinuţii milionari ca Bercea să-şi suporte singuri cheltuielile de închisoare

‘Să putem evita pe viitor situaţiile în care statul român plăteşte lunar suma medie de 2.397 de lei pentru un deţinut de tip ‘Bercea Mondialul’, în timp ce acesta manevrează sute de mii de euro pentru a-şi cumpăra prin mită libertatea. Sumele economisite astfel din bugetul de stat ar putea fi direcţionate – într-un mod vădit mai echitabil – către alocaţii pentru copii, indemnizaţii pentru handicap grav sau burse de merit’, se arată într-un comunicat de presă remis de deputatul conservator.

Raeţchi a caracterizat ca ‘ilogică’ şi ‘injustă’ situaţia în care statul român ‘cheltuie lunar aproape 2.500 de lei pentru Bercea’, în timp ce un student de elită primeşte 400 de lei sau o persoană imobilizată la pat după ani de muncă în condiţii deosebit de grele primeşte 300 de lei.

‘Cu banii aruncaţi în stânga şi în dreapta pentru a-şi asigura libertatea prin acte de corupţie, Bercea putea să-şi suporte 91 de ani de detenţie într-o închisoare românească. În schimb, în condiţiile actuale, fiecare contribuabil plăteşte pentru întreţinerea sa’, a declarat Raeţchi, potrivit sursei citate.

În opinia sa, pragul de avere pentru care se poate considera că un infractor trebuie să-şi suporte singur cheltuielile ar trebui să fie la început la nivel de milioane de euro.

‘Cel mai util cred că ar fi să începem cu praguri înalte, în care vorbim de milioane de euro şi unde argumentele privind discriminarea se aruncă singure în ridicol. În plus, cred că o procedură prin care averea deţinuţilor de tip Bercea să fie evaluată şi scoasă la lumină pentru a face posibilă aplicarea unei astfel de legi ar fi extrem de utilă societăţii româneşti în ansamblu şi ar contribui semnificativ la combaterea evaziunii fiscale’, a arătat Raeţchi.