Rafila a sesizat Corpul de Control al premierului cu privire la întocmirea PNRR. Acuzații de conflict de interese la Ministerul Sănătăţii. Vîlceanu: ANDIS va fi înfiinţată la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi acuză pe foştii miniştri USR că au elaborat planul pentru banii europeni cu doar două persoane care ar putea să fie în conflict de interese. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a afirmat că Agenţia pentru Infrastructura din Sănătate în PNRR - ANDIS va fi înfiinţată la Ministerul Sănătăţii şi nu în subordinea Companiei Naţionale de Investiţii sau a Secretariatului General al Guvernului.

17 feb. 2022, 12:18
Rafila a sesizat Corpul de Control al premierului cu privire la întocmirea PNRR. Acuzații de conflict de interese la Ministerul Sănătăţii. Vîlceanu: ANDIS va fi înfiinţată la Ministerul Sănătăţii

Alexandru Rafila a sesizat Corpul de Control al premierului Nicolae Ciucă şi cere verificări cu privire la elaborarea PNRR pentru Ministerul Sănătăţii. Mai exact, Rafila cere Corpului de Control să verifice existența unui posibil conflict de interese.

Una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi Andra Migiu, care a lucrat întâi la Banca Europeană de Investiţii, ulterior a venit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în timp ce ministerul era condus de Ioana Mihăilă. După ce a lucrat pentru întocmirea PNRR, Andra Migiu a revenit la Banca Europeană de Investiţii, această instituţie fiind una dintre beneficiarele banilor care vor veni prin PNRR.

Potrivit unor surse, BEI va primi 250 de milioane de euro, bani pentru asigurarea asistenței tehnice pentru înfiinţarea ANDIS, acea agenţie care să se ocupe cu dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti.

Citeşte şi: Cristian Ghinea: „Rafila, nu fi puturos! În iunie trebuie să bată în cuie lista de 25 de spitale din PNRR. Rafila cumpără televizoare”

În replică, fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă îl acuză pe Alexandru Rafila că prin această sesizare nu face decât „să își justifice incompetența și întârzierile cu implementarea PNRR”.

Alexandru Rafila „iese din nou la atac și trimite corpul de control al premierului să verifice modul de redactare al componentei sănătate din PNRR. Componentă care a fost printre primele finalizate din planul pe care România l-a transmis și apreciată la nivelul Comisiei Europene.

Spune domnul Rafila deci că există în PNRR cheltuieli cu ”consultanța” în valoare de 25 de milioane de euro la ”investiții” de 5 milioane de euro. Sună cumva ciudat și spectaculos.

Când am reușit să obținem această sumă record pentru sănătate, Comisia a fost îngrijorată că Ministerul Sănătății nu are capacitate de a face spitale – și avea dreptate dacă ne uităm la ce au făcut de fapt ”experții” PSD. MS are două direcții diferite care se ocupă de construcția de spitale – amândouă ineficiente. Ele trebuiau să fie înlocuite de o Agenție specializată (ANDIS), un centru de excelență, cu lideri și angajați evaluați pe baza rezultatelor concrete și care să ofere cadrul necesar mobilizării actorilor din piață specializați în administrarea de proiecte majore de infrastructură spitalicească.

Am reușit finanțarea ANDIS din PNRR și asta e o realizare politică importantă, pentru că Comisia nu accepta fonduri pentru funcționarea instituțiilor decât în cazuri excepționale.

Rafila se plânge acum că este finanțată ANDIS din PNRR. Ciudat.

De fapt, situația este așa: 5 milioane sunt cheltuielile cu operaționalizarea și funcționarea ANDIS pe 5 ani, iar 25 de milioane sunt cheltuielile cu asistența tehnică. Investițiile sunt de fapt 1,7 MILIARDE euro.
Rafila pune cruce celor 25 de spitale din PNRR.

Și acum să explicăm ce înseamnă asistență tehnică:
– Redactarea studiilor de fezabilitate pentru 8 spitale de importanță majoră: 12 mil de euro;
– Monitorizare de proiecte de construcții pentru 6 spitale de importanță majoră: 2.5 milioane de euro + 1.3 miloane pentru planificarea și monitorizarea etapelor de construcție și a instalării de echipamente medicale.
– Asistență tehnică pentru redactarea documentelor de achiziții publice și pentru derularea procedurilor de achiziții publice: 898.000 de euro;
– Asistență tehnică pentru dezvoltarea capacităților de management financiar a personalului ANDIS, in scopul elaborării de modele financiare, de analize cost-beneficiu, audit financiar: 268.000 euro
– Asistență tehnică permanentă pentru personalul ANDIS, instruirea personalului privind managementul portofoliilor de investiții în infrastructură – pe o perioadă de 5 ani – 3.360 mil euro
– Asistență tehnică pentru elaborarea normelor metodologice privind funcționarea și siguranța la nivelul spitalelor din România: 2 mil euro
– Asistență tehnică pentru operaționalizarea spitalelor: organizare, angajarea personalului, ghiduri, protocoale și proceduri interne, planificare de resurse umane, training pentru resursele umane, design si implementare suport IT, managementul riscului : 3.5 mil euro
Cum am ajuns la aceste costuri? Luând din experiența similară a instituțiilor care au mai făcut asta.
Așa că domnul Rafila să își vadă de treabă și să înceapă să lucreze la actele normative care sunt deja într-o mare întârziere: criteriile de prioritizare pentru centrele comunitare, criteriile de prioritizare pentru spitale, ordonanța de înființare a Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate. Sau poate măcar să elaboreze normele pentru legislația primară care a fost deja aprobată în mandatul USR și care prevedea, printre altele, pilotarea și derularea unor mecanisme de plată/ rezultat, care ar aduce îmbunătățiri semnificative în calitatea actului medical. Acestea aveau termen decembrie 2021. Și acestea finanțabile din PNRR”, a scris fostul ministrul Ioana Mihăilă pe Facebook.

Ghinea, noi acuzaţii la adresa ministrului PSD: Cum vrea Rafila să scape de construcţia de spitale!, A informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii, ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea susţine că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, „a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului”.

„Ştire: cum vrea Rafila să scape de construcţia de spitale! Hai că am promis că vă spun de ce e Rafila atât de agitat. V-am spus ieri povestea ANDIS – agenţia pentru investiţii în sănătate. Ar trebui să înlocuiască două direcţii din minister care au ratat construcţia de spitale. Are fonduri din PNRR să funcţioneze, să ia oameni să facă treaba – ce numeşte PSD ”consultanţă”, că ei nu ştiu cu munca, când aud de bani le fac ochii ca maimuţa la banane”, a scris Ghinea, joi, pe Facebook.

El a afirmat că ANDIS a fost „soluţia la întrebarea Comisiei: bine, vă dăm 1,7 miliarde să faceţi spitale, dar cine le face?”.

„Evident, directorimea din Ministerul Sănătăţii este isterizată. Se face ANDIS, se face un concurs de selecţie pentru manageri (da, e şi asta în PNRR). Suferă directorii că rămân fără fotoliu. Soluţia lor? Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătăţii ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului. E absolut verificată informaţia, rog presa să îl întrebe”, a susţinut Cristian Ghinea.

Potrivit acestuia, este vorba despre o modificare a PNRR, care „s-ar putea să ne coste”.

„E o modificare a PNRR, nu asta ne-a cerut Comisia, ba dimpotrivă. S-ar putea să ne coste. Spitalele. 25. Repet: ministrul Sănătăţii care are 1,7 miliarde euro pentru spitale şi agenţia la cheie vrea să scape de ea. Ministrul Sănătăţii nu vrea să se ocupe de construcţia de spitale. V-am spus că e un puturos? De asta spuneam. Cât de penibili pot fi în faţa Comisiei? Rafila, nu fi puturos, fă spitale!”, a mai afirmat Ghinea.

Citeşte şi: Alexandru Rafila răspunde atacurilor liderilor USR: Limbajul domnului Ghinea lasă de dorit. M-am gândit la chestiunea cu cei şapte ani de-acasă

 

Dan Vîlceanu: Agenţia pentru Infrastructura din Sănătate, în PNRR, se va face la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a afirmat că Agenţia pentru Infrastructura din Sănătate în PNRR – ANDIS va fi înfiinţată la Ministerul Sănătăţii şi nu în subordinea Companiei Naţionale de Investiţii sau a Secretariatului General al Guvernului.

„ANDIS se va face la Ministerul Sănătăţii. Am avut discuţiile acestea inclusiv cu domnul Rafila şi e normal să fie aşa pentru că nu poţi rupe politica de sănătate de investiţiile în sănătate”, a afirmat Dan Vîlceanu, întrebat joi la Parlament dacă ar putea fi renegociat capitolul Sănătate pentru ca agenţia ANDIS să nu mai fie în subordinea Ministerului Sănătăţii, ci să treacă în subordinea CNI sau SGG, potrivit news.ro.

Întrebat dacă i se pare mare suma de 25 milioane euro pentru consultanţă ANDIS, ministrul a răspuns: „Sumele cuprinse acolo nu e neapărat nevoie să fie cheltuite aşa. Este alocată într-adevăr o sumă pentru consultanţă. În condiţiile în care va costa mai puţin consultanţa, sigur că poţi să foloseşti această sumă la alte investiţii din domeniul Sănătăţii. Nu treuie să o transferi. Ea e în capitolul Sănătate”.