Rafila, despre procesul cu Pfizer: S-a finalizat procedura de alegere a companiei care să reprezinte statul român

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi la Parlament, referindu-se la procesul intentat de compania Pfizer statului român, că din informaţiile sale s-a finalizat procedura de selecţie a companiei care să reprezinte România la Bruxelles în acest proces.

15 feb. 2024, 15:38
Rafila, despre procesul cu Pfizer: S-a finalizat procedura de alegere a companiei care să reprezinte statul român

Autorităţile de la Bucureşti au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziţiei de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca primul termen de judecată să aibă loc în luna februarie. În acest context, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că s-a finalizat procedura de selecţie a companiei care să reprezinte România la Bruxelles în acest proces.

„Din câte ştiu, ştiţi bine că Guvernul României a aprobat ca Ministerul Finanţelor să reprezinte statul român în acest litigiu comercial şi în alte litigii, numai în acesta, din câte ştiu eu, s-a finalizat procedura de alegere, de selecţie a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles în acest proces, aşa că suntem pe drumul cel bun. Important este ca lucrul să se întâmple cât mai rapid, având în vedere că în 20 februarie este prima înfăţişare. Însă Ministerul Sănătăţii este pregătit să ofere întreaga informare şi, mă rog, documentele care sunt necesare firmei de avocatură”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a afirmat că nici în momentul de faţă nu cunoaşte „toate detaliile” legate de contract, de contractul iniţial încheiat de Comisia Europeană cu firmele furnizoare, însă firma care reprezintă România va avea acces la acest document, pentru că este un element important în baza procesuală pentru litigiu, care se va judeca la Bruxelles.

„A avut un grad de confidenţialitate şi eu n-am văzut acest document în integralitate”, a mai susţinut Rafila.

Întrebat dacă a semnat pentru o comandă de vaccinuri Pfizer, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu are niciun fel de legătură, pentru că eu nu am dat nicio comandă. Este vorba de un angajament contractual al României care a fost asumat în mai 2021. Comanda la care faceţi dumneavoastră referire ne-a permis să vindem o parte din doze. Dacă nu făceam acest lucru, suma era mai mare decât 550 de milioane de euro”.

Citește și: Rafila dă vina pe Boloș pentru impozitarea concediilor medicale: Propunerea a venit de la Ministerul Finanţelor, domnul Boloş a avut un punct de vedere de finanţist

 

Rafila: Au fost atacate cibernetic 26 de unităţi medicale, marea majoritate şi-a reluat activitatea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în total au fost atacate cibernetic 26 de unităţi medicale, 24 de stat şi două private, iar marea majoritate a acestora şi-a reluat activitatea.

„În marea majoritate şi-au reluat activitatea. În total au fost 26 de unităţi sanitare, dintre care 24 publice şi două private mai mici. Din datele pe care le avem de la Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică, am discutat chiar acum, înţeleg că majoritatea au reluat activitatea”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, cel mai important lucru este să se prevină astfel de consecinţe.

„Cred că cel mai important lucru este să încercăm să prevenim astfel de consecinţe pe viitor. După cum ştiţi, compania Bit Defender a oferit astfel de soluţii gratuit pentru un an de zile, dar până într-un an de zile digitalizarea pe care o realizăm în sistemul de sănătate, care include şi spitalele şi direcţiile de sănătate publică şi bineînţeles trebuie să includă şi Casa Naţională de Sănătate Publică, sper să ne ofere soluţii care să minimalizeze astfel de consecinţe”, a explicat ministrul Sănătăţii.