Rafila: Numărul infecţiilor nosocomiale în România va creşte substanţial, pentru că până în 2015 nu se raportau

Numărul infecțiilor nosocomiale înregistrate în România va crește în perioada următoare ca urmare a aplicării planului strategic de prevenire și combatere a acestora, lansat marți, întrucât până anul trecut infecțiile erau subdiagnosticate și nu erau raportate din rațiuni administrative, a precizat președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

26 apr. 2016, 15:13
Rafila: Numărul infecţiilor nosocomiale în România va creşte substanţial, pentru că până în 2015 nu se raportau

„Să vă așteptați ca și succes al acestui program ca în perioada următoare numărul acestor infecții în România să crească substanțial. Noi ne găsim într-o situație: până în anul 2015, aceste infecții sunt subdiagnosticate sau nu se raportează din cauza unor chestiuni de natură administrativă, și nu profesională. Marea majoritate a acestor infecții nu sunt infecții de o gravitate extremă, cum au fost de exemplu unele din cele care au fost menționate la pacienți din Colectiv. Sunt infecții de plagă, infecții urinare care se tratează și care în general au o soluție terapeutică rapidă. Nu vrem să avem mai multe infecții nosocomiale, vrem să avem infecțiile nosocomiale pe care să le putem diagnostica, să le putem identifica, să le raportăm și să luăm măsuri încât infecțiile foarte grave să nu apară la pacienții din spitalele din România”, a explicat președintele Rafila.

Bogdan Licu: Ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta referitoare la dezinfectanţii din spitale

Potrivit acestuia, Planul Strategic de Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale a fost conceput pentru o perioadă de la 24-30 luni și își propune creșterea calității și capacității de diagnostic microbiologic, de prevenire și control al acestor infecții, realizarea unui sistem eficient de raportare a infecțiilor nosocomiale care să elimine barierele „birocratice”, îmbunătățirea activității de supraveghere și limitare a rezistenței bacteriene în mediul spitalicesc și reducerea consumului excesiv și nejustificat de antibiotice.

„Am propus trei pachete în acest sens: un pachet legislativ care poate să se deruleze încă din cursul acestui an, 2016-2017, un pachet organizatoric de instruire a personalului, care este unul mai laborios și presupune să pregătim înainte personalul de a realiza cel de-al treilea pachet — pachetul investițional”, a afirmat Rafila.

El a susținut că, la o primă estimare, cifra necesară implementării planului se situează undeva la 30 milioane de lei pentru doi ani.

Alexandru Rafila a mai precizat că vor fi instruiți până la finalul lunii decembrie într-un prim modul cel puțin 300 de epidemiologi, medici de laborator sau microbiologi, medici de boli infecțioase, alte specialități care prescriu antibiotice, dar și asistenții medicali și directori de îngrijiri.

Președintele Societății Române de Microbiologie a atenționat asupra faptului că la nivelul țării își desfășoară activitatea doar 100 de epidemiologi.