Rafila: Peste 4000 de români s-au infectat cu Covid după prima doză de vaccin

Reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila a afirmat că nu trebuiau scoase, în luna noiembrie, focarele din calculul ratei incidenţei şi trebuia doar analizată situaţia.

15 mart. 2021, 15:51
Rafila: Peste 4000 de români s-au infectat cu Covid după prima doză de vaccin

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că în ţara noastră au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la persoanele care au fost vaccinate cu prima doză şi în jur de 400 – 450 de cazuri, la rapelul cu cea de-a doua doză.

„Eu nu ştiu la nivel mondial. Există sigur că da, dar situaţia din România e mai concludentă pentru noi. S-au înregistrat circa 4.000 de cazuri de infecţie la persoane care fuseseră vaccinate cu prima doză şi asta reprezenta cam 0,4 % din totalul dozelor administrate ca şi primă doză, iar după doza a doua şi cu un interval mediu de 7 zile, adică din momentul vaccinării până în momentul infectării au trecut maxim 7 zile. În cazul celei de-a două doze sunt vreo 400-450 de cazuri, adică 0,08 % din totalul dozelor administrate, iar intervalul mediu este de 4 zile. Asta demonstrează că deja după prima doză, persoane potenţial vulnerabile la boală au avut un răspuns imun care i-a protejat. Din cauza aceasta, după doza a doua, procentul a fost mult mai mic”, a afirmat Alexandru Rafila întrebat dacă există o statistică mondială a OMS al numărului cazurilor de infectare după vaccinare.

Alexandru Rafila lămureşte controversele legate de vaccinul AstraZeneca. Ce spune despre ministrul Sănătăţii

Rafila: Scoaterea focarelor din calculul ratei incidenţei nu trebuia făcută în primul rând, atunci în luna noiembrie

„Ele nu trebuiau scoase în primul. Cred că întrebarea era aşa pentru domnul Orban – care este motivul pentru care aţi hotărât scoaterea focarelor din calculul ratei incidenţei, în luna noiembrie. Cred că aşa ar fi fost întrebarea corectă. Ele pot fi lăsate în calcul, nu trebuie scoase din calcul. Trebuie analizată situaţia. Focarul înseamnă de la trei cazuri în sus. Dar una este să am într-o localitate 100 de focare cu câte trei cazuri şi altceva este să am într-un singur loc 70 de cazuri. Este foarte diferit în ceea ce priveşte răspândirea infecţiei. Infecţia se răspândeşte cu siguranţă dacă am multe focare în toată comunitatea şi riscurile sunt mult mai mici dacă aceste focare sunt, să zicem, într-o instituţie de îngrijire a persoanelor vârstnice sau a persoanelor cu dizabilităţi. Sunt situaţii total diferite. Atunci sigur că trebuie lăsate în statistici toate cazurile care se înregistrează, dar cu cele două componente pe care vi le-am spus – analiza modului de testare şi acolo creşterea accesibilităţii la testare este foarte importantă şi a proporţiei cazurilor pozitive din totalul testelor şi a distribuţiei acestor cazuri înregistrate la nivelul fiecărei localităţi”, a declarat Alexandru Rafila luni într-o conferinţă de presă la sediul PSD.