Rafila, replici acide la adresa lui Arafat: „Mi se pare ciudat să se plângă. Ține, totuși, de o limită. Tu ai limitat competențele medicale ale asistenților medicali din serviciile de ambulanță”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost "în altă parte", precizând că i se pare "ciudat" ca cineva care a coordonat în ultimii opt ani pregătirea profesională în acest domeniu să vină şi să spună că sunt "probleme extrem de mari" în pregătirea profesională de medicină de urgenţă.

04 aug. 2022, 16:30
Rafila, replici acide la adresa lui Arafat: „Mi se pare ciudat să se plângă. Ține, totuși, de o limită. Tu ai limitat competențele medicale ale asistenților medicali din serviciile de ambulanță”

Întrebat ce măsuri va lua Ministerul Sănătății în contextul în care angajații din serviciile de ambulanță și din unitățile de primire urgențe se plâng că nu mai sunt medici și se confruntă cu o gravă lipsă de personal, Alexandru Rafila a explicat: „Este adevărat, am văzut şi eu, tot aşa, un monolog al unui coleg de la un alt minister referitor la această problemă. Eu sunt foarte preocupat şi vreau să vă spun că unul dintre motivele pentru care noi simţim responsabilitatea partajării clare a modului de intervenţie, inclusiv în pregătirea profesională, în sensul în care Ministerul Sănătăţii, că dumneavoatră mă întrebaţi pe mine pentru că sunt la Ministerul Sănătăţii, şi mi se pare firesc ca Ministerul Sănătăţii să răspundă de această parte legată de pregătirea profesională”.

Ministrul Sănătății a făcut și o serie de declarații acide la adresa lui Raed Arafat. Rafila spune că i se pare ciudat faptul că cineva care a coordonat, în ultimii opt ani, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă se plânge tocmai de acest aspect.

„În ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte. Mie mi se pare foarte ciudat încât cineva care a coordonat timp de opt ani de zile pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă să vină după opt ani şi să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicina de urgenţă. E o chestiune care ţine totuşi de o limită a… nu mai vreau să mai continui fraza, în care tu vii şi spui că nu avem un personal medical suficient, că trebuie mărite competenţele asistenţilor medicali din serviciile de ambulanţă, când exact tu ai limitat competenţele medicale ale asistenţilor medicali din serviciile de ambulanţă. Chestiunile astea trebuie lămurite”, a precizat Rafila.

Ministerul Sănătății trebuie să își asume pregătirea profesională a tuturor categoriilor de profesioniști din sănătate, inclusiv pe cea din domeniul medicinei de urgență.

Cu toate că nu i-a pronunțat numele, Rafila s-a referit la șeful DSU, Raed Arafat, care, cu două zile în urmă posta un clip pe Facebook în care făcea o analiză a sistemului medical de urgență.

„Să vedem evoluţia personalului cum a fost, evoluţia personalului serviciilor de ambulanţă, pentru că am auzit că pe timpul în care s-a înfiinţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă lucrurile au mers mai prost, lucrurile s-au blocat, lucrurile nu au evoluat. Vedem la numărul medicilor. Într-adevăr, 2014, până în 2022 am ajuns la 702 medici, prin plecare în pensie, dar mai ales prin lipsa ocupării posturilor scoase la concurs. S-au scos n posturi la concurs în unele judeţe, mai ales în judeţele din sud, şi nu s-au prezentat medici să ocupe aceste posturi. Deci asta este una din problemele la care ne uităm şi trebuie să-i găsim alternativă”, a spus Arafat.