Rafinăriile Rusiei, afectate de atacurile cu drone ale Ucrainei. Preţul petrolului a crescut pe burse VIDEO

Un atac masiv cu drone lansat de Ucraina asupra regiunilor rusești a cauzat pagube semnificative, inclusiv un incendiu la cea mai mare rafinărie de petrol a companiei Rosneft. Impactul devastator al atacului a început să se reflecte în creșterea prețului petrolului pe burse.

13 mart. 2024, 16:31
Rafinăriile Rusiei, afectate de atacurile cu drone ale Ucrainei. Preţul petrolului a crescut pe burse VIDEO
Rafinăriile Rusiei, afectate de atacurile cu drone ale Ucrainei. Preţul petrolului a crescut pe burse

Rafinăriile Rusiei, afectate de atacurile cu drone ale Ucrainei. Ucraina a declanșat un atac amplu cu drone asupra regiunilor rusești, provocând un incendiu la cea mai mare rafinărie de petrol a companiei Rosneft. Președintele Vladimir Putin a caracterizat aceste acțiuni drept o încercare a Kievului de a perturba alegerile prezidențiale din Rusia.

Potrivit rapoartelor, aproximativ 60 de drone au fost distruse deasupra teritoriului rusesc într-un interval de câteva ore.

Citeşte şi: Mai mulți cetățeni români au fost dați în urmărire de Rusia, pentru că luptă de partea Ucrainei

Ambele țări au folosit drone pentru a ataca infrastructuri esențiale și instalații militare în timpul conflictului lor care durează de mai bine de doi ani, însă în ultimele luni, Kievul a îndreptat atacurile spre rafinăriile și instalațiile energetice rusești.

La doar o zi după ce rafinăria NORSI a Lukoil a suferit grave daune, o dronă ucraineană a atacat rafinăria de petrol Riazan a Rosneft, situată la 180 km de Moscova. Pavel Malkov, guvernatorul regiunii Riazan, a confirmat că un incendiu a izbucnit în urma atacului. Agenția rusă de presă RIA a raportat că patru drone ucrainene au fost implicate în acest atac.

Imagini postate pe rețelele sociale au arătat o coloană de fum negru ridicându-se deasupra uzinei Riazan. Rafinăria Riazan reprezintă aproximativ 4,6% din producția totală de petrol a Rusiei.

În ciuda eforturilor, autoritățile au reușit să stingă incendiul câteva ore mai târziu. Cu toate acestea, impactul asupra producției rafinăriei nu a fost încă clar stabilit.

Atacurile nu s-au oprit aici, o altă dronă a fost distrusă în timp ce se apropia de rafinăria Kirişi, iar resturi căzute de la dronele doborâte au avariat o conductă de gaz și au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor sate în regiunea Belgorod.

Vladimir Putin a acuzat Kievul că încearcă să perturbe alegerile prezidențiale din Rusia prin aceste atacuri, subliniind gravitatea situației. Impactul asupra stabilității politice și economice din regiune continuă să se resimtă, reflectat în creșterea prețului petrolului pe bursele internaționale.