Raid american împotriva Al-Qaida în Yemen. Cel puţin 40 de morţi, inclusiv civili

Treizeci de presupuși membri ai Al-Qaida, șapte femei și trei copii, au fost uciși duminică în primul raid major efectuat în Yemen de către Statele Unite ale Americii, de la venirea la putere a lui Donald Trump, potrivit unui oficial yemenit, citat sub rezerva anonimatului de France Presse.

29 ian. 2017, 10:10
Raid american împotriva Al-Qaida în Yemen. Cel puţin 40 de morţi, inclusiv civili

În această operațiune au fost implicate drone și elicoptere Apache la Yakla, în provincia Bayda (centrul Yemenului), a adăugat responsabilul citat, al cărui bilanț a fost confirmat AFP de surse tribale.

Drone și elicoptere Apache, echipate cu mitraliere grele, au vizat poziții ale Al Qaida situate într-o școală, într-o moschee și într-un spital, a declarat același oficial yemenit.

Cu puțin timp înainte, surse tribale și locale indicaseră că raidul a vizat, de asemenea, reședințele a trei lideri tribali având legătură cu Al Qaida.

Potrivit surselor, frații Abdelraouf și Soltan al-Zahab, precum și Saif Alawai al-Jawfi, cunoscuți pentru legăturile lor cu rețeaua jihadistă Al Qaida, au fost uciși în aceste raiduri. Alți doi frați al-Zahab fuseseră de asemenea eliminați în trecut în atacuri cu drone.

Citeşte şi Statele Unite au anunţat uciderea unui lider Al-Qaida în Siria

Statele Unite ale Americii, singurele din regiune care dispun de drone ce pot lovi ținte din Yemen, consideră ramura Al Qaida din Peninsula Arabică (Aqpa) drept cea mai periculoasă rețea extremistă, notează agenția de presă menționată.

Din martie 2015, peste 7.400 de persoane au fost ucise în Yemen, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Un coordonator umanitar al ONU, Jamie McGoldrick, a dat publicității un bilanț mult mare al victimelor, citând o estimare de 10.000 de civili uciși.

În afară de Al Qaida, gruparea Statul Islamic a revendicat o serie de atentate sângeroase de amploare în ultimii doi ani în Yemen.