Raid în jungla de patru miliarde de dolari a lui El Chapo. Laboratoarele de cocaină ale cartelului de la Sinaloa au fost distruse VIDEO

Procuratura Generală din Columbia a anunțat descoperirea a două laboratoare secrete în care Armata de Eliberare Națională producea cocaină. Numai dintr-unul din laboratoare soldații și ofițerii de informații au confiscat 2.800 de kilograme de cocaină.

03 feb. 2021, 17:46
Raid în jungla de patru miliarde de dolari a lui El Chapo. Laboratoarele de cocaină ale cartelului de la Sinaloa au fost distruse VIDEO

Laboratoarele aveau capacitatea de a produce până la patru miliarde de dolari pe an în cocaină, după cum scrie Daily Mail. Cocaina era expediată din jungla din Departamentul Nariño către America Centrală, unde traficanții de droguri conectați cu Cartelul Sinaloa, condus în trecut de El Chapo, aranjau transportul către Mexic.

Videoclipul dat publicităţii de biroul procurorului general al Columbiei arată momentul în care soldații au coborât dintr-un elicopter și au luat cu asalt unul dintre cele două complexe. Cele aproape trei tone confiscate de aici au o valoare estimată la cel puțin 95 milioane dolari. În afara cocainei deja produse, oamenii legii au confiscat şi aproximativ 600 de kilograme de pastă de cocaină, precum şi precursori folosiţi în procesul de producţie a drogului – acetonă, acid sulfuric, acid hidrocloric şi sodă caustică.

Citeşte şi Ajutoare distribuite săracilor, sub brandul El Chapo. Cum îşi sporesc traficanţii de droguri popularitatea, în timpul pandemiei

Capacitatea de producţie a celor două laboratoare neutralizate a fost estimată de anchetatorii columbieni la patru miliarde de dolari pe an. Membrii gherilei transportau cocaina în bărci cu motor în Cumbitara, un oraş de la graniţa ecuadoriană. De acolo, marfa era livrată în mai multe ţări din America Centrală pentru a ajunge, în final, la traficaţii din cartelul mexican Sinaloa. Guvernul columbian estima, în toamna anului trecut, că patru organizaţii mexicane de crimă organizată – Sinaloa, Jalisco, Los Zetas şi Beltran-Levya – sunt răspunzătoare pentru preluarea cantităţii majoritare de cocaină produsă în Columbia.

Citeşte şi Imagini spectaculoase după arestarea lui El Chapo: „Sunt agricultor” VIDEO

Mexicienii sunt responsabili de cumpărarea, traficul și vânzarea în Statele Unite”, spune Rafael Guarín, consilierul prezidențial pentru securitatea națională.

Datele colectate de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate arată că, în 2019, Columbia avea 154.000 de hectare de frunze de coca cu capacitatea potențială de a produce 1.137 tone, sau 1 milion de kilograme de cocaină.

Momentul în care armata columbiană ia cu asalt laboratoarele de cocaină:


loading...