Raiduri aeriene în Gaza: 19 oameni au murit, a fost bombardat şi un cimitir

Nouăsprezece palestinieni, între care patru copii, au fost ucişi joi într-o serie de raiduri israeliene asupra Fâşiei Gaza, inclusiv unul care a vizat un cimitir unde se desfăşura înmormântarea unor persoane ucise anterior, au anunţat serviciile de salvare din Gaza.

21 aug. 2014, 11:52
Raiduri aeriene în Gaza: 19 oameni au murit, a fost bombardat şi un cimitir

Patru palestinieni au fost ucişi în raidul asupra unui cimitir unde îşi înmormântau rudele ucise anterior, bilanţul total al victimelor de la începutul ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, la 8 iulie, ajungând astfel la 2.069.

Armata israeliană a afirmat la rândul său că „au fost vizaţi combatanţi într-un cimitir din centrul Gaza, în timp ce încercau să lanseze rachete”.

Pe de altă parte, un bărbat şi un copil de 13 ani au fost ucişi în nordul Fâşiei Gaza, în timp ce doi bărbaţi şi trei copii au murit în urma unui tir cu rachete al aviaţiei israeliene asupra oraşului Gaza.

Un alt raid asupra taberei de refugiaţi de la Nuseirat (centru) s-a soldat cu un mort, potrivit serviciilor de salvare palestiniene.

În cursul dimineţii, un raid israelian a distrus un imobil din Rafah, provocând moartea a cel puţin şapte palestinieni.

Trei lideri Hamas ucişi

Trei comandanţi ai aripii militare a Hamas, Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, au fost ucişi într-un raid al aviaţiei israeliene care a avut loc joi la Rafah, în sudul Fâşia Gaza, a anunţat organizaţia palestiniană, citată de AFP şi Reuters.

Cei trei comandanţi au fost identificaţi în comunicatul organizaţiei ca fiind Mohammed Abu Shammala, Raed al-Attar şi Mohammed Barhoum. Ei au fost ucişi în cursul unui bombardament asupra unei case din sudul oraşului Rafah.

Raidul survine la o zi după ce o altă lovitură a aviaţiei israeliene a costat viaţa soţiei şi a unui fiu ai şefului Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, Mohammed Deif, care se află în viaţă, potrivit Hamas.

Potrivit serviciilor de salvare palestiniene, opt palestinieni au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în raidurile aeriene ale armatei israeliene în Fâşia Gaza: şapte la Rafah şi unul la Nuseirat (centru).

Liga Arabă acuză Israelul

Secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi a acuzat miercuri Israelul că a împiedicat orice acord în vederea unui armistiţiu durabil prin subminarea negocierilor indirecte de la Cairo cu palestinienii, relatează AFP. 

Ostilităţile dintre Israel şi Hamasul palestinian au fost reluate marţi seară, cu tiruri de rachete din Fâşia Gaza şi raiduri aeriene de represalii efectuate asupra Gaza, punând capăt negocierilor din capitala egipteană ce au urmărit transformarea într-un acord durabil a unui armistiţiu ce a durat mai multe zile.

‘Israelul blochează orice tip de acord ce ar conduce la împăcare’ în Fâşia Gaza, a declarat pentru jurnalişti la Cairo al-Arabi. ‘Liga Arabă îşi doreşte să ajungă la un acord de încetare a focului permanent cât mai curând posibil’, a subliniat el.

Înaltul responsabil a făcut aceste remarci înaintea unei deplasări la Geneva, unde urmează să se întâlnească cu o delegaţie de miniştri arabi, oficiali elveţieni şi membri ai Comitetului Internaţional de Crucea Roşie pentru a solicita protejarea civililor palestinieni în conformitate cu Convenţiile de la Geneva, notează AFP.