Raiul imobiliar din România. Orașul în care s-au înregistrat scumpiri uriașe în 2024: „Nu există un moment potrivit de cumpărare a unei locuințe”

Raiul imobiliar din România. Piața imobiliară din România se schimbă de la o zi la alta, iar cele mai mari scumpiri au fost înregistrate, în ultima perioadă, în București, Cluj și Brașov,
Alina Costache
25 oct. 2024, 22:39
Raiul imobiliar din România. Orașul în care s-au înregistrat scumpiri uriașe în 2024: „Nu există un moment potrivit de cumpărare a unei locuințe”
Raiul imobiliar din România

Raiul imobiliar din România. Vești proaste pentru cei care vor să își cumpere o locuință în viitorul apropiat. Prețurile de pe piașa imobiliară continuă să crească semnificativ, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate în orașele mari, cum ar fi București, Brașov și Cluj.

Prețurile sunt puternic influențate de zone, dar și de facilități. De exemplu, Capitala se află pe locul trei în topo, prețul pe mp/util ajungând în medie la 1.800 de euro, zonele de la periferie fiind în continuare cea mai ieftină opțiune.

În ultima perioadă, prețurile au atins un nivel record. Experții din domeniul imobiliar estimează o creștere medie anuală de preț de peste 13% a metrului pătrat în toată țara, conform datelor Asociației Brokerilor Imobiliari (ABI). Cele mai scumpe locuințe se găsesc în Cluj-Napoca, urmat apoi de Brașov. La Cluj, prețurile ajung și la peste 3.000 de euro/mp.

Citește și: Prețurile apartamentelor din București au scăzut în 2024, în unele zone. Vezi care sunt prețurile medii pe cartiere

În septembrie 2024, prețurile au înregistrat în Cluj o scădere de 14,49% față de luna precedentă, media fiind de 2.425 de euro/mp, potrivit Blitz. Cele mai mici se găsesc în comuna Apahida (1.337 euri, Florești (1.462 euro) și Someșeni – 1.832 euro.

„Conform indicelui de preț oferit de imobiliare.ro, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii de apartamente. Prețul mediu solicitat pentru locuințele listate la vânzare a ajuns la 2896 euro/mp. Brașovul a depășit în primăvară Bucureștiul cu o medie de 1986 euro/mp util, comparativ cu 1802 euro/mp util media din București.

Dat fiind faptul că București are o zonă periferică mult mai mare comparativ cu Brașovul s-a ajuns la acest clasament. Însă, prețul pe mp în zonele centrale și semi-centrale din București depășesc media Brașovului”, a spus Alexandru Socoteanu, pentru Ziare.com.

Cele mai ieftine locuințe din București

Prețul mediu pentru apartamentele vechi la nivel nmațional s-a majorat cu aproximativ 7,2%, ajungând de la 1.690 de euro/mp în ianuarie la 1.812 euro/mp în iunie.

„În București, locuințele vechi sunt undeva între 1600-1800 euro metrul. Iar cele mai ieftine le găsim în localitățile din jurul capitalei, Militari, Militari Residence, Popești Leordeni, Bragadiru. Aici din ce știu locuințele noi sunt 1200-1300 euro pe metrul pătrat”, potrivit lui Valentin Bucheru, analist economic.

Nici Brașovul nu face excepție, dar tot mai mulți români aleg să-și cumpere o locuință aici, fiind un oraș în plină ascensiune. Brașovul a înregistrat aproape 3.000 de noi locuitori cu acte în regulă în prima jumătate a anului 2024.

Primăria Municipiului Brașov se așteaptă să atingă cifra de 10.000 de persoane care își stabilesc domiciliul aici, luându-i în calcul și pe cei care se mută din zona metropolitană.

„Brașovul a explodat așa în ultima perioadă, în ultimii 2 ani. Oferă mai multe facilități, cred că are hype (n. red. a promova în mod exagerat), așa cum îi spunem noi, datorită faptului că s-a deschis și aeroportul. E foarte operațional, sunt multe zboruri din Brașov. Sunt câțiva dezvoltatori care au proiecte frumoase acolo și cred că a fost și o ofertă limitată pe Brașov, de aceea au crescut prețurile acolo”, a mai explicat agentul.

Citește și: Prețurile apartamentelor din România vor scădea cu peste 50%. Bula imobiliară se va sparge în următorii doi ani. Radu Georgescu: „Cum poți să spui că apartamentele în România sunt ieftine?”

Evoluția prețurilor pe piața imobiliară devine un subiect de interes pentru români, în contextul în care țara noastră are cea mai mare rată de locuințe aflate în proprietate personală din Europa. Astfel, 60% dintre rezidenții cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani din mediul urban din România locuiesc într-o locuință proprie, în timp ce 13% dintre românii cu vârste cuprinse 18 și 55 de ani din mediul urban sunt chiriași.

Specialiștii din domeniul imobiliar recomandă cumpărarea unei locuințe în momentul în care este luată o decizie clară în acest sens, pentru că piața fluctuează constant și nu există niciodată un moment oportun de investiție.

„În opinia mea, nu există un moment potrivit de cumpărare a unei locuințe, cum mereu există un motiv și o sursă a fondurilor. În cazul în care sursa fondurilor este vânzarea altui imobil, în acest trend crescător riscul devalorizării fondurilor este ridicat dacă achiziția nu se face la scurt timp după vânzare. De asemenea, fondurile din alte surse suferă de același efect.

Ce puteam cumpăra în urma cu 12 luni nu mai putem cumpăra astăzi, așa că recomand cumpărarea unei locuințe la momentul luării deciziei. Trendul este crescător pe mass-market, ce cuprinde cel mai mare procent de oferte. Cu o experienta de aproape 7 ani in domeniul imobiliar, instinctul nu îmi transmite semnale de prăbușire a pieței sau de stagnare”, a conchis Alexandru Socoteanu.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia