Raluca Prună: În mandatul meu nu am să propun o lege a grațierii

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, vineri, că în mandatul său nu va propune o lege a grațierii, ca răspuns la afirmațiile reprezentanților Sindicatului Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor, la o dezbatere despre instituirea mecanismului compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă pentru condițiile de detenție necorespunzătoare.
Iulian Tudor
11 nov. 2016, 17:58
Raluca Prună: În mandatul meu nu am să propun o lege a grațierii

„Cred că nu am fost un ministru deloc timid în a spune că niciodată în mandatul meu nu o să propun o lege a grațierii, pentru că o lege a grațierii, care a mai fost propusă, nu ar fi ceva nou nici măcar în România, nu adresează cauza. Deci, dacă noi grațiem mâine pe toată lumea, să spunem că avem o vocație umanistă teribilă și spunem că mâine toată lumea iese din penitenciar, penitenciarele rămân în aceleași condiții de precaritate. Deci, nu ne adresăm cauzei, ci efectului. Avem exemplul Cehiei, în nouă luni s-ar umple din nou”, a precizat ministrul Justiției, după ce președintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitrașcu, a afirmat că actul normativ care presupune eliberarea condiționată a deținuților reprezintă o grațiere colectivă, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că s-a mers pe logica legislației în vigoare, exact ca la zilele câștigate prin lucrări științifice și cercetare.

„Noi am mers în logica articolului 96 și credem că zilele câștig pentru lucrările științifice, cercetare, invenții, muncă nu sunt o grațiere mascată, ele duc, sigur, la o deducere din pedeapsa pronunțată de o instanță, fără ca acest lucru să fi ridicat până acum, după știința mea, aici sau în lume problema că ar fi o chestiune de grațiere mascată”, a adăugat Raluca Prună.

Președintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitrașcu, declarase anterior că orice act normativ care presupune eliberarea condiționată a deținuților reprezintă o grațiere colectivă.

„Considerăm că este un act de grațiere colectivă mascată. (…) Orice act normativ care presupune eliberarea condiționată anticipată a deținuților, oricum i-am spune și orice mecanism am pune în spate, este un act de grațiere colectivă. Nu avem o problemă cu asta, soluțiile juridice aparțin Ministerului Justiției, însă noi trebuie să precizăm că orice act de genul acesta are efecte negative”, a precizat Dumitrașcu.

Ministerul Justiției (MJ) a pus pe 3 noiembrie în dezbatere publică proiectul privind instituirea mecanismului compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă pentru condițiile de detenție necorespunzătoare din penitenciare.

„Având în vedere situația de supraaglomerare cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, Ministerul Justiției pune în dezbatere publică proiectul de lege de modificare și completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă”, preciza MJ.

Potrivit proiectului, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, astfel: pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată. În acest mod, măsura reglementată depășește cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiționată de formularea unei cereri de către persoana deținută, se arată în proiect.

În proiect se menționează că spațiul necorespunzător de detenție pentru cei aflați în executarea unei pedepse privative de libertate este acela mai mic sau egal cu 3 mp/deținut, iar măsura de compensare este una temporară și își încetează aplicarea la data de 31 decembrie 2022.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică