Raluca Turcan aruncă bomba despre pensiile speciale. „Nu vreau să minţim şi să spunem că acestea pot fi desfiinţate”

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a dat de înţeles că pensiile speciale nu ar putea fi desfiinţate în România, cu toate că liderii PNL au declarat în repetate rânduri că desfiinţarea pensiilor speciale este o prioritate. De asemenea, deputatul liberal a afirmat că "sistemul de pensii nu se va prăbuşi niciodată pentru că statul va găsi totdeauna resurse să plătească pensiile", inclusiv prin împrumuturi.

21 mart. 2022, 14:29
Raluca Turcan aruncă bomba despre pensiile speciale. „Nu vreau să minţim şi să spunem că acestea pot fi desfiinţate”

Raluca Turcan a vorbit despre formula de calcul a pensiilor bazată pe creşterea economică, pe care a lăsat-o la Ministerul Muncii, în perioada în care a condus instituţia. Deputatul liberal a subliniat că pensiile ar trebui calculate pe baza contribuvitităţii şi că trebuie găsite de variante inclusiv pentru românii care primesc pensii speciale.

„Întotdeauna am avut un respect faţă de pensionari şi oarecum, cu toate că sunt mulţi pensionari şi foarte mulţi dintre ei victime ale unor manipulări politice grosolane, m-am ambiţionat ca în materie de pensii să spun adevărul, să nu mint. Oarecum consider şi acum că dacă aş minţi în materie de pensii, e ca şi cum mi-am minţi părinţii care au fost profesori 40 de ani. Aşadar, în materie de pensii statul român ar trebui să fie mult mai cinstit.

În primul rând, să le spună oamenilor că există varianta ca din cinci milioane de pensii, printr-o formulă pe care am lăsat-o la Ministerul Muncii şi care urma să intre în dezbatere, verificată de experţi internaţionali, să crească mult mai mult pensiile care acum sunt mici, pentru a ajunge la o echitate.

De asemenea, consider că în materie de pensii, este absolut firesc ca orice perioadă contributivă pe care a avut-o un om în decursul activităţii profesionale să fie luată în calculul pensiei. E o chestiune de dreptate, de justiţie. Dacă a avut ore suplimentare pentru care a contribuit, da, atunci să fie luate în calcul la pensie.

Cred că există o variantă şi pentru beneficiarii de pensii speciale. Nu vreau să minţim şi să spunem că acestea pot fi desfiinţate. E ca şi cum i-am lăsa pe unii deoparte”, a declarat Raluca Turcan, duminică, la Kanal D.

Citeşte şi: Rareş Bogdan insistă cu eliminarea pensiilor speciale. „Trebuie plătite toate pe contributivitate”

Ce a răspuns Raluca Turcan după ce a fost întrebată dacă sistemul de pensii se prăbuşi

„Sistemul de pensii nu se va prăbuşi niciodată pentru că statul va găsi totdeauna resurse să plătească pensiile. Problema este cu ce costuri. E foarte posibil să plăteşti pensiile, dar să iei cu două mâini din inflaţie sau din alte creşteri de preţuri. Aşadar, provocarea pentru un ministru bun şi pentru un Guvern performant este să crească sustenabil pensiile pentru ca puterea de cumpărare a românilor să se îmbunătăţească.

Poţi să creşti şi pensiile cu 100% de mâine dacă ar fi cineva inconştient la guvernare, dar vă garantez că atunci grave dezechilibre economice şi prăbuşiri ale sistemelor macroeconomice, la fel de importante ca sistemul de pensii. Mă refer la sistemul de sănătate, sistemul de educaţie, sistemul de siguranţă naţională.

În materie de pensii, soluţia corectă este să asiguri o contributivitate din ce în ce mai sustenabilă pentru sistemul de pensii, astfel încât cei care intră în piaţa muncii să fie mai mulţi, să aibă contribuţii mai mari ca sumă per ansamblu, nu individual, să crească baza de colectare, astfel încât atunci când majorezi pensiile să aibă de unde să fie plătite.

Dacă nu ai de unde să le plăteşti, te împrumuţi. Dacă te împrumuţi, efectele sunt de domino în economie. Pentru pensii, aş vrea să se reţină un lucru. Eram vicepremier când am majorat pensiile cu 14%, ce mai mare majorare a pensiilor din România.

De asemenea, am lăsat resurse bugetare prin creşterea ocupării pentru o majorare între 6 şi 12% a pensiilor. A venit noul Guvern şi le-a majorat cu 11%. Iată că într-un an de zile cât am fost ministru şi în doi ani cât am fost în Guvern s-au făcut progrese de asigurare a sumelor pentru majorarea pensiilor”, a mai precizat Raluca Turcan.â

Raluca Turcan răspunde dacă România a scăpat de leneşii plătiţi din bani publici

„Este greu de spus că această problemă va dispărea vreodată complet. Nu cred că există vreo ţară în care să nu fie folosite poate abuziv unele beneficii din partea statului. Cert este că am făcut nişte lucruri care până acum nici nu existau pe agenda Ministerului Muncii. În primul rând, am dorit să facem o radiografie a persoanelor beneficiare de ajutor social, să ştim şi noi pe cine plăteşte statul român.

Am constatat că, pe de o parte, sunt oameni care pot să muncească şi care pot să fie canalizaţi, dar, în acelaşi timp, am găsit oameni extrem de necăjiţi care pur şi simplu au ieşit de sub radarul autorităţilor. Aici cei mai expuşi sunt vârstnicii, cei peste 65 de ani, mulţi dintre ei care nu au avut stagiul necesar de cotizare pentru a avea acces la pensii, deci depenenţi de asistenţă socială. De asemenea, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate sau familii monoparentale.

Între aceste două extreme întotdeauna vor exista oameni care au nevoie de mai mult sau pot să ofere mai mult. Cert este că dintre ei pe care i-am identificat ca fiind potenţiali lucrători pe piaţa muncii. Am organizat bursa locurilor de muncă şi dintre toţi cei care s-au prezentat, câteva mii la bursa locurilor de muncă, 10% s-au angajat. Aşadar, dacă într-un an de zile, 10% dintre beneficiarii de ajutor social au intrat pe piaţa muncii, vă daţi seama că dacă aceasta ar fi o acţiune continuă, practic, România ar putea să atragă dintre cei care au în continuare de oferit societăţii”, a mai spus ministrul Muncii.

Citeşte şi: Pensii 2022. Vestea aşteptată de 5 milioane de români vine de la ministrul Muncii. Se întâmplă în acest an!