Raluca Turcan: Dacă regulile anti-COVID-19 nu sunt respectate, trebuie să intervină Poliţia

Raluca Turcan a declarat, marţi seară, că majoritatea cazurilor de infectare s-au produs în miloacele de transport în comun și la evenimentele private la care nu s-au respectat regulile anti-COVID-19. Vicepremierul a insistat că încălcarea normelor trebuie sancționată de Poliție.

06 oct. 2020, 18:43
Raluca Turcan: Dacă regulile anti-COVID-19 nu sunt respectate, trebuie să intervină Poliţia

„Evenimentele și transportul în comun reprezintă principalele motive de creștere a numărului de infectări. Au existat derapaje în campanie și, după anunțarea rezultatelor, în multe comunități nu s-au mai ținut cont de măsurile de protecție”, a precizat Raluca Turcan la B1. 

Vicepremierul a mai afirmat că Guvernul a cerut sporirea controalelor, precizând că în multe locuri nu s-au respectat regulile.

„Mereu am considerat că rezultatele bune apar când mergem umăr la umăr. E important să se conștientizeze că ținerea sub control a epidemiei se face până la intrarea în spital. Deci în perioada prespital, e important ce se întâmplă în fiecare loc. În instituții am cerut controale mult mai riguroase. În mai multe locuri nu s-au respectat regulile, au fost cazuri publice. Noi am cerut să se respecte regula purtării măștilor, cu excepțiile de rigoare”.

Citeşte şi Nelu Tătaru, avertisment după recordul de pacienţi infectaţi cu COVID-19 de la ATI. „Sunt capacităţi maxime care pot fi atinse”

„Pe fond, societatea trebuie să fie educată. E clar că acum învățământul față în față, în scenariul verde, e mult mai eficient. Am făcut progrese uriașe pe partea de online, dar atenția elevilor e mai scăzută, la fel și supravegherea.

Autoritățile locale au obligația să evalueze gradul de risc în fiecare localitate și să propună trecerea în etape succesive de protecție și restricție”, a mai precizat vicepremierul.

Întrebată dacă se va ajunge la scenariul roșu de predare în întreaga țară, Turcan a răspuns: „Nu cred că ne apropiem la nivel național de scenariul roșu și nu e de dorit. Toate studiile arată că învățământul cu prezentă fizică dă rezultate mai bune. Dacă regulile nu sunt respectate, trebuie să intervină Poliția”, a ținut spus Raluca Turcan.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că a crescut numărul de infectări deoarece oamenii nu au respectat regulile stabilite de autorități.

Reamintim că bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns, marți, la 139.612 de infectări, după depistarea pozitivă a încă 2.121 de persoane. Ziua de marți a marcat un dublu record negativ: cel mai mare număr de pacienți COVID-19 la Terapie Intensivă – 608 – și cele mai multe decese cauzate de SARS-CoV-2 – 73. Numărul total al victimelor a ajuns la 5.121.