Raluca Turcan explică de ce a interzis filmele rusești din cinematografele de stat. Recomandările adresate Ambasadei Ruse

Tensiunile dintre guvernele din România și Rusia se manifestă inclusiv în plan cultural. Ministerul Culturii de la București a interzis rularea a două filme ruse în două cinematografe de stat din Capitală.

12 apr. 2024, 23:43
Raluca Turcan explică de ce a interzis filmele rusești din cinematografele de stat. Recomandările adresate Ambasadei Ruse
Raluca Turcan explică de ce a interzis filmele rusești din cinematografele de stat. Recomandările adresate Ambasadei Ruse

Ministrul Raluca Turcan a decis interzicerea a două filme rusești în România. Ea a oferit și explicații pe marginea acestui subiect.

Citește și: Klaus Iohannis, întâlnire crucială cu Zelenski în timp ce Rusia bombardează masiv Ucraina. Ce au discutat cei doi lideri

Raluca Turcan explică de ce a interzis filmele rusești din cinematografele de stat

Filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017) urmau să fie proiectate începând de azi, vineri, 12 aprilie, la Cinema Eforie și la Cinema Union.

„Este inacceptabil ca astfel de producţii cinematografice, vădit propagandistice, finanţate de statul rus, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice”, a transmis inițial Raluca Turcan, în spațiul public.

Directoarea Arhivei Naționale de Film a reacționat, susținând că a fost de acord cu încheierea contractelor de închiriere ale sălilor „din poziția de neutralitate”.

„Nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport cu contexte politice actuale sau viitoare”, a declarat Roxana Garet, pentru Europa Liberă.

Potrivit ministrului Culturii, Arhiva Națională a luat o decizie pripită. Discuțiile dintre Ambasada Rusiei și Guvernul României sunt din capul locului închise, atunci când vine vorba despre produsele culturale.

„Nu am fost consultată atunci când a fost aprobată solicitarea Ambasadei Ruse și cred că, dacă sunt filme competitive pe piață, nu trebuie să caute cinematografe de stat. Cinematografele de stat nu sunt sub supravegherea ministrului Culturii, ci la Agenția Națională de Film (ANF). Ei nu mă întreabă ce fac cu cinematografele. Eu am văzut informațiile în spațiul public iar punctul meu de vedere este acesta: solicitările Ambasadei Ruse ar trebui să meargă către mediul privat, dacă filmele sunt competitive”, a declarat Raluca Turcan, pentru Ziare.com.

„Provocarea” („The Challenge”) este primul film din istoria cinematografului profesionist care ar fi fost turnat în spațiu. Filmările ar fi avut loc în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o pe actrița Iulia Peresild în rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.  Premiera peliculei a avut loc la Kremlin, pe 12 aprilie 2023, de Ziua Mondială a Cosmonauticii, dată la care Rusia aniversează primul zbor spațial cu echipaj uman, efectuat de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin. „Provocarea” este considerat filmul cu cele mai mari încasări din istoria Rusiei, cu peste două miliarde de ruble, adică în jur de 20 de milioane de euro, potrivit presei internaționale.

„Vremea celor dintâi” este un film despre cursa spațială dintre URSS și SUA, mai exact povestea misiunii spațiale „Voskhod 2” din 1965, când cosmonautul Alexei Leonov a devenit prima persoană care a efectuat o plimbare în spaţiu.Lungmetrajul a mai fost proiectat înainte de începerea războiului din Ucraina, pe 25 octombrie 2018, cu ocazia „Săptămânii filmului rus”.

O oră de închiriere a sălii Cinema Union este 350 de lei, iar una la Eforie este 400 de lei.

Citește și: Emil Constantinescu dezvăluie cum ar fi putut împiedica Rusia aderarea României la NATO