Raluca Turcan: ICR devine o instituţie de sabotare a culturii naţionale. Marga trebuie să plece

Deputatul de Sibiu Raluca Turcan, vicepreşedinte PDL, a declarat, vineri, că preşedintele Institutului Cultural Român (ICR) Andrei Marga ar trebui să renunţe la această funcţie dacă instituţia pe care o conduce decide să nu susţină evenimentele culturale cele mai reprezentative.

15 mart. 2013, 13:49
Raluca Turcan: ICR devine o instituţie de sabotare a culturii naţionale. Marga trebuie să plece

„Institutul Cultural Român condus de politicianul Andrei Marga devine din ce în ce mai mult o instituţie de sabotare a culturii naţionale, nu una de susţinere a ei. Dacă ICR decide să nu susţină evenimentele culturale cele mai reprezentative, Andrei Marga trebuie să plece numaidecât din fruntea Institutului fiindcă tot ce a reuşit să facă este politizarea Institutului dovedind, în schimb, incompetenţă şi nepăsare faţă de cultură. Altfel, riscăm ca ICR să ajungă să finanţeze Congresul PNL, editarea în tiraj de masă a lucrării de doctorat a lui Victor Ponta sau faimoasa operaţiune ‘Caloriferul’ „, precizează Raluca Turcan într-un comunicat de presă.

Aceasta îi solicită preşedintelui ICR să analizeze cererile de finanţare ale unor evenimente foarte importante pentru cultura românească, cum ar fi Festivalul Internaţional de Jazz de la Sibiu sau Festivalul Internaţional TIFF.

„Abandonarea acestor proiecte ar fi încă o dovadă de nepăsare culturală dintr-o lungă serie începută cu reducerea activităţii reprezentanţei ICR de la Paris sau reducerea cheltuielilor pentru participarea românească la Târgul de carte din Suedia”, a explicat Raluca Turcan, relatează Agerpres.

Vicepreşedintele PDL crede că „în timp ce fondurile pentru cultură se reduc, cele pentru birocraţie cresc”.

„În timp ce fondurile pentru cultură se reduc, cele pentru birocraţie cresc. Funcţia lui Andrei Marga a fost ridicată de la rangul de secretar de stat la cel de ministru (cu sporul salarial corespunzător), funcţiile adjuncţilor săi au fost şi ele ridicate în rang, iar Consiliul de Administraţie al ICR şi-a mărit numărul de membri”, se mai arată în comunicatul.

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că discuţiile în jurul respingerii unor proiecte de la finanţare reprezintă o alertă falsă.

„Nu s-a respins nimic. Este o competiţie pentru sprijinul financiar dat de Institutul Cultural Român, care are două etape: o etapă, dacă vreţi, tehnico-financiară şi o etapă a selecţiei valorice. În acest sens este un regulament afişat pe site, se vede limpede”, a declarat Marga, la Radio France International (RFI)