Raluca Turcan: PNL se va adresa Comisiei Europene cu privire la OUG referitoare la procedura de numire a conducerii ANCOM

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că partidul pe care îl conduce se va adresa Comisiei Europene în legătură cu OUG privind procedura de numire a conducerii ANCOM.

04 mai 2017, 07:47
Raluca Turcan: PNL se va adresa Comisiei Europene cu privire la OUG referitoare la procedura de numire a conducerii ANCOM

„ANCOM ­ autoritate care reglementează o piață de 4 miliarde de euro în domeniul comunicațiilor electronice — a fost parazitată de PSD. PNL se va adresa oficial Comisiei Europene cu privire la schimbările operate de Guvern prin OUG asupra procedurii de numire a conducerii ANCOM. Guvernul a schimbat intempestiv, prin OUG, modul de numire a conducerii ANCOM. A fost eliminat președintele Românei din procedura de numire a președintelui ANCOM”, afirmă Turcan într-o declarație de presă. 

Ea precizează că, până în prezent, Guvernul propunea președintelui României șeful ANCOM, iar șeful statului îl numea în funcție.

„Procedura reglementată până la adoptarea OUG a fost rezultatul negocierilor cu Comisia Europeană pentru soluționarea unei proceduri de infringement declanșată împotriva României în 2009. Comisia Europeană a imputat României instabilitatea instituțională de la nivelul ANCOM, generată de intervenții politice repetate pentru schimbarea conducerii ANCOM. Guvernul nu a prezentat o justificare a modificărilor făcute prin OUG, în mod netransparent, și nici vreo corespondență în acest sens cu Comisia Europeană. Acest lucru ridică suspiciuni cu privire la intenția PSD de a altera grav independența ANCOM”, arată liderul PNL.

Raluca Turcan a afirmat că PSD că duce o „campanie de parazitare politică” a instituțiilor statului, transformându-le în „sinecuri pentru clientela de partid”. Ea susține că acest lucru va distorsiona piața comunicațiilor electronice.

„PSD vrea să folosească ANCOM drept un instrument de represiune politică împotriva operatorilor din piața comunicațiilor electronice, întrucât se află într-un război cu capitalul privat străin. Acțiunile PSD afectează imaginea bună de care se bucură România în rândul investitorilor străini, atractivă pentru investiții. Acest lucru va determina blocaje și, posibil, chiar retragerea unor investitori din piață. Astfel, efectele negative ale guvernării PSD, mânată de astfel de abordări, vor fi greu de remediat”, spune liderul PNL.