Raluca Turcan respinge variantele PSD de creștere a pensiilor: „Sunt umilitoare pentru pensionari. PNL nu le poate accepta”

Liberalii nu trebuie să accepte variantele propuse de Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii pentru majorarea pensiilor, a transmis Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii, luni, în plenul Parlamentului, la dezbaterea despre pensii.

21 nov. 2022, 18:26
Raluca Turcan respinge variantele PSD de creștere a pensiilor: „Sunt umilitoare pentru pensionari. PNL nu le poate accepta”

În opinia Ralucăi Turcan, variantele PSD de majorare a pensiilor sunt „umilitoare pentru pensionari”.

„Ba 6,2 ministrul Finanțelor, ba 10% ministrul Muncii. Acestea sunt variante umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta”, a spus Turcan.

„Partidul Național Liberal are o serie de principii de la care nu poate abdica, care au fost mereu prezentate public, dar pe care mă simt datoare să le reconfirm:

Pensiile trebuie să fie bazate pe contributivitate, chiar dacă unii se fac că nu înțeleg principiul – cât ai muncit, atât ai dreptul. Reforma trebuie să fie echitabilă și constituțională. Propuneri populiste privind eliminarea pensiilor speciale au mai fost făcute, trecute de Parlament, iar lipsa lor de legalitate și de constituționalitate a nemulțumit și mai puternic populația.

Citește și Cu cât cresc pensiile în 2023. Şedinţă importantă a coaliţiei PSD – PNL – UDMR. Ce propuneri sunt luate în calcul

PNL nu poate accepta ca persoanele care au muncit peste 35 de ani să obțină venituri egale sau mai mici decât persoanele care nu au realizat stagiul minim de cotizare. PNL a demonstrat cu vârf și îndesat că are grijă de persoanele vulnerabile, însă, nu putem să transformăm România într-o țară de persoane vulnerabile.

Reforma pensiilor nu trebuie să destabilizeze activitatea unor domenii esențiale ale statului român. Panica pe care au indus-o unii sau alții în unele categorii de angajați, în mod voit sau din necunoaștere profundă, a făcut deja foarte mult rău, prin declanșarea unui val imens de pensionări. Reforma pensiilor să se facă prin negocieri purtate de Ministerul muncii cu toate categoriile de beneficiari, iar orice modificare apărută trebuie să fie evaluată și corelată, pentru a elimina toate inechitățile. Nu am cunoștință dacă ministerul a făcut până acum acest tip de dezbateri și consultări. Cred că dacă ar fi făcut, astăzi aveam măcar primul proiect de reformă în Parlament.

Citește și Vouchere energetice. Marcel Boloş: „Românii ar putea primi 500-700 de lei pentru facturi”. Calendarul voucherelor sociale 2022-2023

Majorarea uniformă a punctului de pensie nu se negociază! Este nu doar prevederea legală, ci și o datorie morală față de cei care au muncit o viață. Contributivitatea acum, pe lege, se raportează la punctul de pensie. Este trist că unii se joacă iresponsabil cu speranțele a peste 4,9 milioane de pensionari vânturând de luni de zile tot felul de procente privind majorarea pensiilor. Ba 6,2 ministrul Finanțelor, ba 10% ministrul Muncii. Acestea sunt variante umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta. De asemenea, inutil se vântură spaima lui 9,4% din PIB, în condițiile în care, chiar și prin majorarea cu 15% a punctului de pensie, nu se depășește acest plafon”, a transmis Raluca Turcan.

Raluca Turcan i-a spus actualului ministru că „reforma în domeniul pensiilor să se inspire din modele occidentale, care pun mai presus echitatea socială, care stimulează munca și contributivitatea, și să nu cădeți în capcana de a vă inspira din modele comuniste, profund inechitabile și egalizatoare, așa cum am văzut ca sunteti sfătuit.”

„Deocamdata, e prea mult fake news dinspre ministerul Muncii”, a declarat Turcan.

„La formarea coaliției, in programul de guvernare, a existat o asumare clara a reformelor necesare pentru a moderniza sistemul public de pensii, cel de salarizare, ca si asistenta sociala. Respectarea acestor angajamente încă se lasă așteptata de către ministerul Muncii”, a continuat Raluca Turcan.