Raluca Turcan trage un semnal de alarmă: „Suplimentarea personalului din casele de pensii este o necesitate absolută pentru ca România să îşi respecte obligaţiile asumate în PNRR”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că suplimentarea, de către Guvern, a personalului din casele de pensii din judeţe este neapărat necesară şi că doar în acest fel România îşi va putea îndeplini obligaţiile asumate prin PNRR.

12 iul. 2021, 20:10
Raluca Turcan trage un semnal de alarmă: „Suplimentarea personalului din casele de pensii este o necesitate absolută pentru ca România să îşi respecte obligaţiile asumate în PNRR”

Raluca Turcan a mai scris pe Facebook că este într-o colaborare continuă atât cu specialiştii din Casa Naţională de Pensii, cât şi cu cei de la Comisia Europeană, pentru a se asigura că termenele asumate sunt îndeplinite.

„Suplimentarea de către Guvern a personalului din casele de pensii din judeţe este o necesitate absolută şi o condiţie pentru ca România să îşi respecte obligaţiile asumate în PNRR. Am discutat astăzi la Sibiu despre situaţia evaluărilor de până acum (realizate în proporţie de peste 12%) şi apreciez sincer efortul colegilor din Casa de Pensii de a menţine ritmul”, a afirmat Raluca Turcan, luni, într-o postare pe Facebook.

Ea a menţionat că evaluează, împreună cu specialiştii, opţiunile existente pentru rezolvarea situaţiei.

„Ştiu că angajarea a încă 5 până la 9 persoane ar garanta încadrarea în termenul stabilit, la fel cum ştiu şi că situaţii asemănătoare sunt peste tot în ţară. Evaluez împreună cu specialiştii Ministerului Muncii şi ai CNPP opţiunile pe care le avem pentru a rezolva această problemă. Suntem într-un dialog continuu atât cu Ministerul Finanţelor, cât şi cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a găsi o soluţie rapidă”, a susţinut ministrul Muncii.

Raluca Turcan: „Reforma sistemului va reduce numărul proceselor şi va proteja banii publici”

Turcan a adăugat că, în paralel, se asigură că „evaluările dosarelor se fac cu seriozitate şi că au în vedere toate documentele (inclusiv adeverinţele actuale), astfel încât procesul să nu fie viciat”, întrucât „ceea ce construim acum trebuie să protejeze sistemul public de pensii pe termen lung, să-l aşeze pe baze normale, clare şi categorice”.

„Abaterea statului de la principii şi intervenţiile continue asupra legislaţiei au făcut ca oamenii să îşi caute dreptatea în instanţe, să se piardă timp preţios şi bani mulţi. La Sibiu, unul dintre efecte este acesta: 133 mii lei cheltuieli de judecată pentru CJP în primele şase luni ale anului acesta, deja peste suma din întreg anul trecut. Trebuie să limităm acest fenomen prin reformă!

Reforma sistemului va reduce, prin claritate şi fermitate, numărul de procese, va proteja banii publici şi va garanta românilor corectitudine şi de aceea trebuie susţinută atât la nivel personal, aşa cum mă bucur că se întâmplă în rândul funcţionarilor de la Sibiu, cât şi la nivel instituţional de către toate autorităţile statului”, a conchis Raluca Turcan.

Citeşte şi: Ludovic Orban îi strică planurile lui Cîţu: „Rectificarea bugetară nu se poate face fără acordul coaliţiei”