Raluca Zenga, o mămică fericită: Naşterea lui Walter jr, cea mai mare provocare din viaţa mea

Pentru cele mai multe femei naşterea a devenit un moment care trebuie depăşit cât mai repede şi mai uşor. Multe femei aleg să facă cezariană, iar altele care nasc natural nici nu concep să o facă fără anestezie. Raluca Zenga a ales însă ca, la a doua naştere, să lase totul "să se întâmple pur şi simplu". Iar experienţa a fost, după cum a mărturisit pentru RTV.NET, una absolut înălţătoare mai ales că soţul său, Walter, a stat alături de ea tot timpul şi a fost cel care a tăiat cordonul ombilical al copilului.

09 mai 2012, 09:54

Raluca şi Walter Zenga au devenit din nou părinţi pe data de 6 aprilie. Fiica lor, micuţa Samira (2 ani), are acum un frăţior, Walter jr., cu care abia aşteaptă să se poată juca. Deocamdată se mulţumeşte să-i cânte cântece de leagăn şi să-i arate jucăriile ei.

Venirea pe lume a micuţului Walter a umplut casa familiei Zenga de şi mai multă lumină şi bucurie.

„A fost o naştere complet naturală, fără niciun fel de medicaţie, fără anestezie sau epiziotomie, fără analgezice sau intervenţii, o naştere care a fost cea mai mare provocare din viaţa mea şi care mi-a adus o victorie minunată: băieţelul meu dulce, sănătos şi vioi!„, scria Raluca Rebedea Zenga pe Facebook, la două săptămâni după ce micuţul Walter a venit pe lume.

Acum, la o lună de la venirea pe lume a lui Walter jr., Raluca Zenga a vorbit pentru RTV.NET despre experienţa de mămică şi despre decizia de a naşte pe cale naturală.

RTV.NET: Pentru cele mai multe femei naşterea a devenit un moment care trebuie depăşit cât mai repede şi mai uşor. Majoritatea stabilesc din start cu medicul curant ca naşterea să aibă loc prin cezariană, iar cele care mai nasc natural nici nu concep să o facă fără anestezie. Deci de ce şi când aţi ales să naşteţi natural?

Raluca Zenga: După două naşteri, Samira şi Walter Jr., pot spune acum că am avut parte de două experienţe foarte diferite, deşi ambele teoretic intră în categoria „naşteri pe cale naturală”. Nu am luat în calcul nicio secundă cezariana, nu doream să-mi aduc copilul pe lume printr-o intervenţie chirurgicală, să fiu „pacient” la propria naştere.


RTV.NET: Care au fost elementele cheie în drumul spre naşterea naturală?

Raluca Zenga: Cred că un moment cheie a fost întâlnirea mea cu cartea doctorului Grantly Dick-Read, „Childbirth Without Fear” (Naşterea fără frică). Deşi cartea a fost scrisă în anii ’40, s-a dovedit o lectură cât se poate de actuală, care mi-a deschis ochii asupra posibilităţii de a mă pregăti pentru naştere cât mai natural cu putinţă, lăsând-o să se „întâmple” pur şi simplu, fără a mai lua în calcul anestezia. Însă cel mai important pas în obţinerea naşterii dorite a fost în cele din urmă iniţiativa de a contacta o „doula”, o femeie cu un dar special, care să mă pregătească pentru naştere cu informaţii şi susţinere psihologică şi să mă însoţească în decursul travaliului. Am avut şansa ca aici, în Dubai, să întâlnesc o persoană deosebită, de o empatie fantastică, cu pregătire în obstetrică şi sensibilitate de moaşa de „şcoală veche” din Scoţia, doula mea fără de care viziunea mea asupra naşterii ideale nu s-ar fi materializat. O să spuneţi poate că nu este la îndemâna oricui să aibă la dispoziţie o doula, însă ajută foarte mult şi să vă înconjuraţi de persoane pozitive care să vă susţină alegerea.

RTV.NET: Cum a decurs naşterea?

Raluca Zenga: Travaliul mi s-a declanşat la 41 de săptămâni împlinite, consider că un mare ajutor în a evita inducţia medicală au fost şedinţele de acupunctură pe care le făceam o dată la două zile. Şi uite aşa, după peste 12 ore de travaliu, de respiraţie controlată, vocalizări Leboyer şi stat cât mai mult în picioare – pentru a lăsa gravitaţia să îşi aducă preţioasa contribuţie în coborarea fătului pe canalul naşterii -, cu susţinerea soţului meu şi a inspiratei mele doula, Walter Jr. a venit pe lume senin şi alert, căscând ochişori mari şi curioşi în primele secunde de viaţă când l-am luat şi mi l-am pus pe piept. Exact, eu l-am ridicat în braţe încă ataşat de cordonul ombilical şi l-am strâns la sân gata să îi ofer toată căldura mea.


RTV.NET: Walter senior a asistat la naştere?

Soţul meu a fost prezent pe tot parcursul travaliului dovedindu-se un motivator excepţional. El a fost cel care a tăiat cordonul ombilical. A fost o experienţă care ne-a copleşit cu emoţii puternice, senzaţia succesului naşterii este îmbătătoare.

RTV.NET: Micuţa Samira cum l-a primit pe noul membru al familiei? O implicaţi câtuşi de puţin în îngrijirea micuţului Walter?

Raluca Zenga: Samira şi-a întâmpinat frăţiorul cu un amestec de curiozitate şi uimire, apoi încet-încet l-a „adoptat” şi îi intonează din răsputeri cântecele de leagăn şi îi prezintă toate jucăriile sale. A rămas puţin dezamagită că Walter cel mic nu a putut călări pe poneiul său preferat după cum îl invitase!


RTV.NET: Când aţi programat botezul micuţului Walter şi unde va avea loc?

Raluca Zenga: Botezul sperăm să îl facem în ţară, alături de familie şi prieteni, însă nu ştim încă în ce dată vom reveni în România!

RTV.NET: Le-aţi sfătui pe viitoarele mămici să ia mai mult în calcul varianta naşterii naturale?

Raluca Zenga: Cred că dacă între noi, femeile, am împărtăşi cât mai multe experienţe pozitive despre naştere, fără să punem accent pe durere şi suferinţă fizică, ci pe extazul desăvârşit şi satisfacţia pură a naşterii naturale, pe „baia de endorfine” care îţi scaldă trupul şi îţi redă o energie nebănuită după tot efortul angajat, s-ar recurge mult mai puţin la cezariana „de convenienţă” (nu mă refer desigur la cele cu strictă indicaţie medicală!), care interferează cu bonding-ul iniţial, şi mult mai multe femei s-ar apropia de şansa unei experienţe naturale, care te premiază cu emoţii şi senzaţii unice, de neuitat.