Rănit Colectiv, mărturii emoţionante: I-am întrebat de ce nu plecăm la spital şi au zis că nu au primit aprobare

Supravieţuitorii incendiului din Colectiv şi rudele victimelor sunt revoltaţi de modul în care autorităţile române au gestionat situaţia în noaptea tragediei şi spun că ştiau deja din propria experienţă că ceea ce scrie în Raportul Corpului de Control al Guvernului este adevărat.

23 mart. 2016, 18:42
Rănit Colectiv, mărturii emoţionante: I-am întrebat de ce nu plecăm la spital şi au zis că nu au primit aprobare

Unul dintre supravieţuitorii incendiului din Colectiv, Sorin Lazăr, şi Eugen Iancu, tatăl unui băiat de 22 de ani care a murit în incendiu (Alexandru Iancu), au spus în cadrul unei emisiuni, „Gândul Live”, că ar vrea ca vinovaţii să răspundă în faţa legii pentru modul deficitar în care au gestionat situaţia, pornind de la persoanele care au dat avizul de funcţionare al clubului, până la cei care s-au ocupat de artificii în seara aceea.

„Nu mi s-a părut că au intervenit la timp, a fost foarte haotic. Am stat 10 minute când am ajuns afară şi cei de la ambulanţe nu prea aveau ce să facă, i-am întrebat de ce nu plecăm la spital mi-au zis că nu au primit aprobare, am stat degeaba 10 minute, timp în care ambulanţa putea să se ducă cu un prim val de răniţi la spital şi să se întoarcă. Timp pierdut”, a spus Sorin Lazăr, supravieţuitor.

Potrivit Mediafax, Sorin a povestit mai departe cum a reuşit să supravieţuiască momentelor de coşmar din Colectiv.

„Echipajele m-au preluat după ce s-a terminat flacăra, atunci m-a tras cineva din grămadă de acolo. Cred că a durat 6 minute de când am ieşit din fabrică până să vină cineva, cred că au fost 15 minute cu totul. Autorităţile nu au fost pregătite, până la spital, totul s-a gestionat prost. Aţi auzit şi în apelul 112, că era fum într-un loc închis, incendiu, şi primele echipaje de pompieri veniţi la faţa locului nu aveau măşti. Păreau copleşiţi de situaţie, au făcut însă tot ce au putut, dacă nu erau pompierii, eu nu mai eram azi aici”, a spus cu recunoştinţă supravieţuitorul.

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morţi în spitale, în urma tragediei din Colectiv, spune că imediat după incendiu a fost „o nebunie totală”. Până la sosirea ambulanţelor, „răniţii s-au scos singuri din club, iar din 178 de victime, 100 au ajuns cu mijloace proprii la spitale”, mai susţine bărbatul.

Am discutat cu supravieţuitorii şi ştim că a fost o nebunie totală. Ce spune domnul Arafat că totul a fost bine este o minciună. Salvările şi pompierii au ajuns foarte târziu. Răniţii s-au scos singuri. din 178 de răniţi, 100 de răniţi au ajuns cu mijloace proprii la spitale.

Partea dureroasă este că există în Ministerul de Interne oameni care fac presiuni pe echipele de anchetatori pentru ca aceştia să nu găsească adevărul. Lichelele din MAI vor să-l scoată pe Oprea şi pe Arafat basma curată. Am o intrebare pentru Bănicioiu şi Arafat: de ce s-au opus transferului copiilor în prima săptămână. Aceşti copii nu au murit din cauza arsurilor, ci din cauza bacteriilor din spitale, a otrăvilor şi intoxicaţiilor” a declarat Eugen Iancu la România TV.

Raportul Guvernului privind mobilizarea autorităţilor în noaptea de 30 octombrie arată că de la momentul primelor apeluri şi până la mobilizarea generală au trecut 18 minute pentru ca Planul Roşu de Intervenţie să fie declanşat. Asta în condiţiile în care autorităţile aveau mijloacele legale să nu se împiedice de birocraţie, reiese din raportul Corpului de Control al Guvernului.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane – 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

CITEŞTE ŞI Corpul de Control al Guvernului, RAPORT ŞOCANT în cazul COLECTIV: Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat