Răpiţi în Coreea de Nord ca să facă filme pentru Kim Jong-Il GALERIE FOTO

Pare chiar un scenariu de film, dar s-a întâmplat în realitate. Un regizor şi o actriţă, soţia lui, din Coreea de Sud, au fost răpiţi, via Hong Kong, de către regimul de la Phenian. Au fost ţinuţi acolo 8 ani, ca să facă filme pentru liderul de atunci al ţării comuniste, Kim Jong-Il, tatăl decedat al actualului preşedinte de la Phenian, Kim Jong-Un.

16 mart. 2015, 06:46

Kim Jonh-Il era înnebunit după filme. Urmărea avid producţiile de la Hollywood, făcând tot posibilul să-şi procure înregistrările. Elizabeth Taylor era actriţa lui preferată, primul film cu Rambo îl revedea ori de câte ori voia, iar filmele James Bond i-au trezit apetitul pentru organizarea de operaţiuni de spionaj.

Fostul dictator nord-coreean din „dinastia” Kim era atât de pasionat de producţiile cinematografice, încât a dat ordin să fie răpit cuplul de artişti celebri – soţii Shin Sang-Ok şi Choi Eun-Hee – ca să îi facă producţii proprii, scrie bbc.com. Cei doi artişti nu au fost luaţi cu forţa, ci cu ajutorul unui rus, care i-a invitat la Hong-Kong. De acolo, ei nu s-au mai întors în Coreea de Sud, ci în cea de Nord. 

Planul decursese exact cum voia Jong-Il, care, înainte de a-i succede la putere tatălui său, Kim Ir-Sen, răspundea de industria filmului din Coreea de Nord.

Ofertă de nerefuzat

Mai întâi, a fost răpită Choi Eun-Hee. În 1977, cariera ei intrase în declin. Avea nevoie de un nou suflu. În mod neaşteptat, a apărut un bărbat – nimeni altul decât rusul tocmit de regimul de la Phenian pentru răpirea artiştilor sud-coreeni – care s-a prezentat ca fiind un om de afaceri din industria cinematografică şi i-a propus actriţei un contract greu de refuzat, acela de a fi directoarea aşa-zisei  companii de film din Hong-Kong. Evident, femeia, care s-a gândit că şi-ar putea resuscita cariera artistică, a acceptat oferta.

După ce a bătut palma cu rusul şi a încheiat un contract pentru o sumă la care mulţi artişti nici măcar nu ar fi visat. Dar, potrivit unei noi cărţi – „O producţie Kim Jong-Il”, citată de bbc.com – actriţa a fost convinsă apoi să meargă pe o insulă, la o petrecere. Pe drum, maşina în care se afla, s-a oprit la un moment dat în dreptul unui golf, unde se aflau, într-o ambarcaţiune mai mulţi bărbaţi.

Răpită şi sedată

Actriţa a fost răpită şi sedată. După ce s-a trezit, a constatat că era în cabina comandantului unei nave nord-coreene, iar deasupra ei era portretul aproape în mărime naturală a liderului de la Phenian, Kim Ir-Sen (bunicul actualului lider de la Phenian, fondatorul ţării comuniste), care îi zâmbea larg.

După 8 zile, actriţa ajungea la Phenian, într-o vilă luxoasă, care era păzită în permanenţă de oamenii preşedintelui nord-coreean. 

Când s-au întâmplat toate acestea, Shin şi Choi erau divorţaţi, dar rămăseseră în relaţii foarte bune. Regizorul s-a dus după ea, în Hong-Kong, să o caute.  Imediat după ce a ajuns acolo, a fost şi el răpit. „Cineva mi-a tras un sac pe cap şi nu am mai văzut nimic. Abia mai respiram”, a povestit bărbatul.

Shin a petrecut 4 ani în închisoare, în Coreea de Nord, pentru că nu a vrut să coopereze deloc cu regimul de Phenian, care îl răpise. La un moment dat, a cedat şi a acceptat să coopereze cu Phenianul, mai mult pentru a se reuni cu soţia lui, care era „arestată” în luxoasa vilă.

Abia după 5 ani de la răpire au început să colaboreze cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Il,  în care au descoperit cu surprindere un cunoscător al producţiei cinematografice, cu care, în final, regizorul şi actriţa discutau ca între profesionişti.

Astfel, au produs împreună mai multe filme pentru Coreea de Nord. Cel mai vizionat a devenit „Pulgasari”, o producţie clasică, ce înfăţişa o poveste fantastică a luptei unui monstru -Pulgasari – care îi ajuta pe cei exploataţi să lupte cu un moşier exploatator.

Au fugit după 8 ani

În opt ani de captivitate în ţara lui Kim Jong-Il, regizorul şi actriţa îi câştigaseră încredrea dictatorului comunist. Astfel, l-au convins pe Kim Jong-Il îi lase să facă o călătorie la Viena. S-au dus direct la Ambasada SUA, care i-a găzduit o vreme.

În 2006, regizorul a murit. Fosta lui soţie trăieşte şi acum în Coreea de Sud şi a povestit toate acestea. Cuplul a avut şi o dovadă că a fost capturat de către kim Jong-Il. Este vorba despre o înregistrare audio, în care se auzea vocea lui Kim Jong-Il, făcută de ei în secret, în timpul conversţiilor lor cu el şi pe care au prezentat-o agenţilor servicilor de securitate americane, pentru mai multă credibilitate.