Raport: 80% dintre romii din UE se află în risc de sărăcie

Optzeci la sută dintre romii din Uniunea Europeană se află în risc de sărăcie, o situație ce semnalează eșecul statelor membre de a integra această minoritate, se arată într-o anchetă întreprinsă de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), ale cărei rezultate au fost prezentate marți, transmite DPA.

29 nov. 2016, 15:49
Raport: 80% dintre romii din UE se află în risc de sărăcie

Aproape o treime din cei în jur de 8.000 de romi intervievați în anul 2016 trăiesc fără apă curentă, iar 46% dintre ei nu dispun de toalete, dușuri sau băi în spațiile în care locuiesc, potrivit anchetei.

„Nivelurile de privațiune, marginalizare și discriminare ale celei mai numeroase minorități din Europa constituie un grav eșec al legislației și politicii în UE și în statele sale membre”, a subliniat directorul FRA, Michael O’Flaherty, într-un comunicat.

Uniunea Europeană a făcut apel în mod repetat la statele membre pentru mai buna integrare a celor 6 milioane de romi, însă studiul agenției europene arată eșecul politicilor naționale de integrare.

Potrivit anchetei, copiii romi frecventează învățământul preșcolar într-o proporție mai mică decât ceilalți de vârsta lor. Totodată, 40% dintre respondenți declară că s-au simțit discriminați atunci când au căutat un loc de muncă sau într-o situație legată de locuință, sănătate ori educație.

Ancheta se bazează pe interviuri realizate cu aproape 8.000 de persoane declarate ca aparținând etniei romă, din nouă state ale UE.

Citeşte şi EUROSTAT: Aproape 47% dintre copiii din România sunt supuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială