RAPORT CURTEA DE CONTURI: „Factură” de două miliarde de euro pentru băieţii deştepţi din energie

Directorul Electrica a mai menţionat că în afară de procesele de la Paris statul nu mai are nici o pârghie pentru a determina cele trei companii să plătească ”penalizările” prevăzute de contractele de privatizare. Ioan Roşca a precizat că statul prin Electrica este acum acţionar minoritar în filialele privatizate şi că poate doar să solicite informaţii de la acţionarii majoritari.

15 nov. 2013, 09:35
RAPORT CURTEA DE CONTURI: „Factură” de două miliarde de euro pentru băieţii deştepţi din energie

Statul român are de recuperat de la companiile CEZ, EON şi ENEL 2 miliarde de euro. Banii reprezintă penalităţi pentru că cele trei companii nu şi-au respectat angajamentele asumate în contractele de privatizare a cinci filiale Electrica. Un raport al Curţii de Conturi arată că cele trei companii au cumpărat filialele Electrica, promiţând că vor investi sute de milioane de euro în retehnologizare. În schimb, ancheta Curţii de Conturi a dezvăluit că de fapt CEZ, EON şi ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produşi de filialele pe care le-au cumpărat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este că preţul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii îşi respectau promisiunile.

Ministerul Energiei anunţa în vara acestui an că Electrica are de recuperat de la E.ON, CEZ şi ENEL 2 miliarde de euro pentru că aceste companii nu şi-au respectat obligaţiile contractuale din procedurile de privatizare a cinci filiale ale Electrica. Gabriel Dumitraşcu, seful Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, condus de ministrul delegat Constantin Niţă a explicat în iulie că împotriva E.ON, CEZ şi ENE au fost deschise proceduri arbitrare de recuperarea a banilor. Pe de altă parte, cele trei companii susţin că, de fapt, „dauna” ar fi doar de jumătate miliard de euro, însă şi pe aceasta o contestă spunând că şi-au respectat contractele de privatizare. 

Pentru a intra în posesia banilor statul, prin Electrica, a deschis mai multe acţiuni la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. ”Este vorba de o serie de iregularităţi pe care le considerăm noi că s-au făcut la aceste contracte privind mai multe clauze. Desigur partenerii noştrii (EON, CEZ, ENEL n.red.) nu au fost de acord cu aceste constatări. Din aceste considerente suntem acum la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Se judecă aceste cauze”, a declarat Ioan Roşca, directorul general al Electrica, pentru gândul.


loading...