Raport Eurostat. România este pe primul loc în topul ţărilor din eşalonul al doilea al UE cu cel mai bun salariu minim, ajustat la puterea de cumpărare

2022 a venit cu o nouă majorare a salariului minim, astfel că acesta a ajuns în prezent la 2.550 de lei brut, creșterea fiind de 10,8% față de pragul anterior, iar conform datelor Eurostat, pare că se traduce într-un salariu de 515 euro.

01 feb. 2022, 09:09
Raport Eurostat. România este pe primul loc în topul ţărilor din eşalonul al doilea al UE cu cel mai bun salariu minim, ajustat la puterea de cumpărare

Conform cifrelor Eurostat, România se află în continuare pe un loc codaş, antepenultimul în UE, în ce priveşte salariul minim, dar odată ajustat la puterea de cumpărare, ţara noastră face un salt spectaculos, fiind prima în rândul ţărilor din eşalonul al doilea, înaintea Ungariei, Cehiei şi chiar Portugaliei.

Trebuie menționat că sunt șase țări din UE în care nu există un salariu minim reglementat, anume Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia. Din cele 21 care rămân, România se află la început de 2022 pe locul 19, sub noi fiind Letonia, cu un salariu minim de 500 de euro fix și, ceva mai jos, la destul de mare distanță, aflându-se Bulgaria. Vecinii de la sud au un salariu minim de 332,34 de euro la începutul lui 2022, potrivit Fanatik.

Greu de zis dacă, într-adevăr, bulgarii se bucură de acesta, deoarece e același salariu minim de la începutul lui 2021, care și așa crescuse modest în ultimii ani.

Harta Eurostat a salariului minim din 2022 ne arată, la fel ca multe alte hărți similare, fosta linie de demarcație a Cortinei de Fier, exceptându-i însă pe greci, care sunt și ei totuși în zona salariilor mai mici de 1.000 de euro în fiecare lună.

După ce sunt eliminate diferențele de preț, salariul minim ajustat la puterea de cumpărare devine 1.707 euro în Luxemburg și urcă la 604 euro în Bulgaria.

Raport Eurostat

Eurostat arată o delimitare mai simplă acum între veniturile cetățenilor, în funcție de cei care câștigă sub sau peste 1.000 de euro ajustați la puterea de cumpărare. Îmbucurător este că România urcă pe locul 11 în Uniunea Europeană, fiind primul stat membru din categoria a doua, cu un venit real ajustat de 949 de euro.

Poate cel puțin la fel de impresionant ca datele care plasează România într-un context favorabil în Uniunea Europeană sunt cele care fac trimitere către continentul american. Folosind datele ajustate la paritatea puterii de cumpărare, salariul minim din România devine mai mare decât cel din Statele Unite. În vreme ce noi avem un salariu de 949 ajustat la puterea de cumpărare, americanii au doar 920 de euro (salariul minim real din SUA este echivalentul a 1.110 euro).

Citeşte şi: Noi reguli pentru compensarea facturilor de la 1 februarie. Calculează cât se va duce din bugetul familiei pentru gaze şi electricitate