Raport exploziv. SUA dezvăluie atrocităţile grupărilor islamiste armate

Statele Unite au denunțat joi în raportul lor anual despre drepturile omului "atrocitățile" și "brutalitatea" grupărilor islamiste armate, în fruntea cărora se află Statul Islamic (SI), Al-Qaida și Boko Haram, transmite AFP, citată de Agerpres.

25 iun. 2015, 20:13
Raport exploziv. SUA dezvăluie atrocităţile grupărilor islamiste armate

Acest voluminos document publicat în fiecare an de Departamentul de Stat atrage atenția asupra încălcării drepturilor omului comise de guverne.

Ediția 2014 a pus accentul pe atrocitățile comise de „entități nestatale”, cum numește Washingtonul „organizațiile teroriste ca SI, Al-Qaida în Peninsula Arabică, Al-Qaida în Maghrebul Islamic, Boko Haram (sau) milițiile shebab” din Somalia.

„Ne vom aduce aminte de 2014 ca fiind anul atrocităților comise de entități nestatale. Brutalitatea acestor actori este una din tendințele notabile” ale raportului anual despre drepturile omului, ediția prezentată apărând cu o întârziere de patru luni, potrivit Agerpres.

Vorbind despre acest document, secretarul de stat american, John Kerry, a subliniat că grupările islamiste armate nu doar că nu au „niciun fel de considerație pentru drepturile omului, dar nu au nicio considerație nici pentru viața oamenilor”.

„Am văzut grupări ca SI cum au ars de vii ființe omenești, au decapitat în mod barbar prizonieri, au redus la sclavie tinere fete și au executat nevinovați”, a scris șeful diplomației americane în prefața raportului.

Apărarea drepturilor omului în întreaga lume reprezintă una din prioritățile diplomației americane. Departamentul de Stat critică, de asemenea, țările vizate tradițional de Washington: China, Arabia Saudită, Egipt, Iran, Rusia ori Etiopia.