Raport: Militarii americani au manipulat informaţii despre combaterea Statului Islamic

Publicat: Vineri, 12 August 2016 08:54 // Actualizat: Vineri, 12 August 2016 08:54 // Sursa: romaniatv.net

Responsabilii militari americani au cosmetizat informațiile pe care le difuzau despre eforturile SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak și în Siria, prezentând o imagine mult prea optimistă, acuză raportul unei comisii a Congresului american, făcut public joi, potrivit AFP.

Documentul respectiv, redactat de membri ai Congresului, a fost comandat după avertismentele unui lansator de alertă, potrivit căruia șefii serviciilor de informații își triau datele destinate să fie făcute publice pentru a arăta o imagine mai puțin amenințătoare despre pericolele pe care le reprezenta gruparea jihadistă Statul Islamic și cosmetizau eforturile americane pe teren.

'De la jumătatea anului 2014 până la jumătatea lui 2015, responsabilii Comandamentului forțelor americane în Orientul Mijlociu (CENTCOM) au manipulat producția de informații pentru a atenua amenințarea pe care o reprezenta gruparea Statul Islamic în Irak', a afirmat alesul republican Mike Pompeo într-un comunicat.

'Rezultat: cei care se serveau de aceste informații aveau în mod constant o viziune cam prea roză despre succesele operaționale americane împotriva SI', a adăugat el, notând că aceasta 'putuse foarte bine' să pună în pericol soldați americani.

Autorii raportului au intervievat zeci de analiști ai CENTCOM, mulți dintre aceștia considerând încadrarea lor la vremea respectivă ca fiind de intoxicare.

'Aproape 40 % dintre analiști au răspuns că fuseseră supuși presiunilor pentru a deforma sau suprima unele informații în timpul anului trecut', notează raportul.

Între altele, CENTCOM a difuzat comunicate de presă și a făcut declarații publice potrivit cărora situația era 'semnificativ mai pozitivă' decât realitatea, au descoperit anchetatorii.

La mijlocul anului 2015, situația s-a ameliorat odată cu sosirea unor noi conducători în fruntea CENTCOM.

Inspectorul general al Pentagonului face în prezent o anchetă internă asupra acestui subiect, motiv pentru care Ministerul Apărării nu a răspuns detaliat deocamdată acuzațiilor formulate în raportul comisiei parlamentare.

'Comunitatea informațiilor prezintă cu regularitate un vast evantai de evaluări bazate pe date legate de situația securității', a declarat locotenentul Patrick Evans, purtător de cuvânt al Pentagonului. "Aceste evaluări și experții care le fac sunt vitali pentru eforturile noastre, în special când se ia în calcul natura incredibil de complexă a bătăliilor duse pe mai multe fronturi în acest moment în Irak și în Siria.'

'Experții sunt câteodată în dezacord asupra interpretării datelor complexe și Comunitatea informațiilor și Departamentul Apărării sunt foarte deschise unui dialog constructiv asupra acestor subiecte vitale pentru securitatea națională', a mai spus el.

Alesul republican Brad Wenstrup a subliniat, la rândul său, că nu știe pentru ce aceste informații fuseseră manipulate.

Responsabilii CENTCOM trebuie să dea socoteală dacă au exercitat presiuni asupra analiștilor pentru ca aceștia să deformeze informațiile despre lupta împotriva SI, a cerut în fine aleasa republicană Kelly Ayotte, care face parte din Comisia forțelor armate din Senat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
militari americani raport Statul Islamic
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H