Raport ONU: Foametea creşte pe zi ce trece. Sute de milioane de oameni sunt afectaţi de penuria de hrană

Foametea afecta în lume 821,6 milioane de oameni în 2018, faţă de 811 milioane cu un an înainte, relevă un raport anual publicat luni de mai multe organizaţii ONU, care deplâng o creştere în al treilea an consecutiv.

15 iul. 2019, 20:23
Raport ONU: Foametea creşte pe zi ce trece. Sute de milioane de oameni sunt afectaţi de penuria de hrană

Înscrisă între obiectivele dezvoltării durabile stabilite la orizontul lui 2030, perspectiva unei lumi în care nicio persoană să nu mai sufere de subalimentare la acest termen relevă o ”provocare imensă”, se arată în raport.

”Nu vom atinge până în 2030” acest obiectiv, a deplâns directorul Programului Alimentar Mondial (PAM) David Beasley într-o conferinţă de presă, la sediul ONU. ”Aceasta este o tendinţă rea”, a adăugat el. ”Fără securitate alimentară, nu vom avea niciodată pace şi stabilitate”, a avertizat el, subliniind interacţiunea dintre aceşti parametri. Oriunde există grupări extremiste influente, foametea este folosită de acestea ca o armă în vederea creării de disensiuni sau recrutării, a avertizat David Beasley.

Raportul a fost redactat de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu concursul Fondului Internaţional pentru Dezvoltare şi Agricultură (FIDA), UNICEF, PAM şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

”Este esenţial să se implementeze politici economice şi sociale în vederea contracarării cu orice preţ a efectelor ciclurilor economice defavorabile, evitându-se totodată o reducere a serviciilor esenţiale ca îngrijirile de sănătate şi educaţia”, se subliniază în raport. Autorii documentului cer ”să se integreze îngrijorări cu privire la securitatea alimentară şi nutriţie în eforturi de reducere a sărăciei”, în paralel cu lupta împotriva inegalităţilor între sexe şi excluderii unor grupuri sociale.

Subalimentaţia rămâne prevalentă pe numeroase continente – în Africa (aproape 20% din populaţie), în America Latină şi Caraibe (mai puţin de 7%) şi în Asia (peste 12%).

În Africa şi America Latină, creşterea insecurităţii alimentare afectează în principal ţările emergente şi nu doar pe cele considerate drept mai puţin avansate, subliniază ONG-ul francez CCFD-Terre solidaire.

Adăugând populaţii care suferă de foamete la persoane atinse de insecuritate alimentară, ONU apreciază că peste două miliarde de persoane – dintre care 8% trăiesc în America de Nord şi în Europa – nu au un acces cu regularitate la alimente sănătoase, nutritive şi în cantitate suficientă. În prezent, 149 de milioane de copii sunt vizaţi de o asemenea întârziere.

În mod paradoxal, în raport de arată că excesul de greutate şi obezitatea continuă să crească în toate regiunile, mai ales în rândul copiilor de vârstă şcolară şi adulţilor. În 2018, aproximativ 40 de milioane de copii în vârstă de până la cinci ani prezentau un exces în greutate. În 2016, 131 de milioane de copii cu vâste cuprinse între cinci şi nouă ani, 207 milioane de adolescenţi şi două miliarde de adulţi erau supraponderali, potrivit raportului.