Raport UE: Peste 80% dintre romii din România nu au toalete în casă

Aproximativ 80% dintre cei 34.000 de romi din nouă state membre ale Uniunii Europene pe care Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) i-a chestionat într-o anchetă trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit unui raport prezentat marţi, care relevă "o privare răspândită (...) ce distruge vieţile romilor" inclusiv în România, relatează The Associated Press.

29 nov. 2016, 20:51
Raport UE: Peste 80% dintre romii din România nu au toalete în casă

În comparaţie, 17% dintre cetăţenii UE trăiesc sub pragul sărăciei. Acest nivel variază – în rândul romilor – între 58% în Cehia şi 98% în Spania.

Unul din trei copii romi se duce la culcare înfometat cel puţin o dată pe lună, se arată în raport, iar jumătate dintre copiii cu vârste între şase ani şi tinerii în vârstă de 24 de ani nu merg la şcoală.

Uniunea Europeană doreşte să îmbunătăţească nivelul de trai al romilor, după secole de discriminare. O jumătate de milion de romi au fost executaţi în timpul Holocaustului.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a anunţat unele îmbunătăţiri de la ultima anchetă, în 2011.

Raportul publicat marţi relevă, cu toate acestea, „o privare răspândită (…) care distruge vieţile romilor” în Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Croaţia, Ungaria, Portugalia, România şi Slovacia, arată News.ro.

Agenţia contată în acest raport că:

– 63% dintre romii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani nu aveau locuri de muncă, nu mergeau la şcoală sau nu urmau o formare în momentul anchetei, în comparaţie cu o medie de 12% la nivelul UE. Acest nivel este de 72% în rândul femeilor şi de 55% dintre bărbaţii romi;

– peste 40% dintre romi au declarat că au fost victime ale discriminării, din cauza etniei din care fac parte, în cursul ultimilor cinci ani; un sfert afirmă că au fost discriminaţi în ultimul an;

– segregarea este un lucru obişnuit în unele ţări, iar 27% dintre copiii frecventează şcoli exclusiv rome în Bulgaria, iar 60% frecventează şcoli predominant rome în Bulgaria, Ungaria şi Slovacia;

aproape 100% dintre respondenţii din Spania, Portugalia şi Slovacia au asigurări de sănătate, dar numai 45% în Bulgaria şi 54% în România. Prin comparaţie, între 86 şi 100% dintre cetăţenii care nu sunt romi din ţările cuprinse în anchetă au asigurări de sănătate;

rata romilor intervievaţi care nu au acces la o toletă, duşi şi baie în casă variază de la 25% în Bulgaria, la 82% în România.

Această anchetă a fost efectuată pe o perioadă de şase luni şi s-a încheiat în aprilie.