Raportor special la ONU: „Mi-a îngheţat sângele în vine când Donald Trump a vorbit despre …”

Un expert din cadrul ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat vineri îngrijorat că noul președinte american Donald Trump ar putea permite folosirea torturii în timpul interogatoriilor și a cerut ca înalți oficiali din administrația fostului președinte George W.Bush să fie judecați pentru încuviințarea acestei practici ilegale, transmite Reuters.

03 mart. 2017, 16:44
Raportor special la ONU: „Mi-a îngheţat sângele în vine când Donald Trump a vorbit despre …”

"Să-l aud pe președintele Trump, în primele zile după învestire, ridicând fățiș în slăvi virtuțile torturii ca armă în lupta împotriva terorismului și confirmându-și disponibilitatea de a autoriza folosirea torturii dacă i se cere acest lucru a fost suficient să-mi înghețe sângele în vine", a declarat Ben Emmerson, raportor special al ONU pentru apărarea drepturilor omului și combaterea terorismului, în ultimul său discurs în această calitate la Consiliul ONU pentru drepturile omului, după șase ani în post.

Emmerson, avocat britanic și expert internațional în drept penal, a adăugat că remarcile lui Donald Trump au arătat "un nivel uluitor de lipsă de pregătire pentru guvernare".

Donald Trump a admis că are opinii diferite față de ministrul apărării, James Mattis, în legătură cu utilitatea torturii în timpul interogatoriilor, menționând că îl va lăsa pe acesta să ia decizii în acest sens, amintește Reuters. Generalul Mattis a subliniat în timpul audierilor din Senatul SUA pentru confirmarea sa în funcție că "susține total" regulile americane privind metodelor de interogare a prizonierilor, reguli respectate în prezent de toate autoritățile americane, inclusiv CIA, și care exclud simularea înecului și alte practici asimilate torturii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Reintroducerea torturii în Statele Unite ar fi "catastrofală" pentru întreaga lume

Pe de altă parte, fostul senator republican Dan Coats, propus de președintele Trump în funcția de director al comunității naționale de informații, a fost în 2015 unul din puținii membri ai Congresului care s-au opus proiectului de lege prin care tehnicile de interogare precum simularea înecului au fost declarate ilegale.

"Dacă una din cele mai puternice țări de pe glob și un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU este iarăși gata să abandoneze valorile noastre comune sub pretextul că le apără, se pune întrebarea dacă s-a făcut oare vreun progres în ultimii 15 ani", a mai spus Emmerson.

„Să-l aud pe președintele Trump, în primele zile după învestire, ridicând fățiș în slăvi virtuțile torturii ca armă în lupta împotriva terorismului și confirmându-și disponibilitatea de a autoriza folosirea torturii dacă i se cere acest lucru a fost suficient să-mi înghețe sângele în vine”, a declarat Ben Emmerson, raportor special al ONU pentru apărarea drepturilor omului și combaterea terorismului, în ultimul său discurs în această calitate la Consiliul ONU pentru drepturile omului, după șase ani în post.

Emmerson, avocat britanic și expert internațional în drept penal, a adăugat că remarcile lui Donald Trump au arătat „un nivel uluitor de lipsă de pregătire pentru guvernare”.

Donald Trump a admis că are opinii diferite față de ministrul apărării, James Mattis, în legătură cu utilitatea torturii în timpul interogatoriilor, menționând că îl va lăsa pe acesta să ia decizii în acest sens, amintește Reuters. Generalul Mattis a subliniat în timpul audierilor din Senatul SUA pentru confirmarea sa în funcție că „susține total” regulile americane privind metodelor de interogare a prizonierilor, reguli respectate în prezent de toate autoritățile americane, inclusiv CIA, și care exclud simularea înecului și alte practici asimilate torturii, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Reintroducerea torturii în Statele Unite ar fi „catastrofală” pentru întreaga lume

Pe de altă parte, fostul senator republican Dan Coats, propus de președintele Trump în funcția de director al comunității naționale de informații, a fost în 2015 unul din puținii membri ai Congresului care s-au opus proiectului de lege prin care tehnicile de interogare precum simularea înecului au fost declarate ilegale.

„Dacă una din cele mai puternice țări de pe glob și un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU este iarăși gata să abandoneze valorile noastre comune sub pretextul că le apără, se pune întrebarea dacă s-a făcut oare vreun progres în ultimii 15 ani”, a mai spus Emmerson.