RAPORTUL FINAL în ancheta COLECTIV. Incendiul ar fi fost evitat dacă erau suficiente STINGĂTOARE

Specialiştii de la INSEMEX Petroşani, cei de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice şi chimiştii de la Universitatea Bucureşti au tras concluziile în expertiza cerută de procurori.

01 apr. 2016, 17:10
RAPORTUL FINAL în ancheta COLECTIV. Incendiul ar fi fost evitat dacă erau suficiente STINGĂTOARE

Raportul final arată că substanțele care existau în aer nu au contribuit la declanșarea acestui incendiu. De asemenea, au existat semne de întrebare cu privire la viteza de propagare a flăcărilor. Specialiștii INSEMEX stabiliseră în raportul lor că viteza de propagare a flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, iar cei de la Institutul Național de nu au tras nicio concluzie cu privire la viteza de propagare a focului.

Raportul final a stabilit că viteza cu care s-a deschis focul a fost de 3,5 metri pe secundă, mult mai mare decât cea stabilită inițial, potrivit digi24.ro.

De asemenea, experții arată că artificiile care au fost montate în clubul Colectiv nu au fost poziționate corect. În primul rând, acestea erau destinate strict spațiilor deschise. În plus, au fost poziționate mult prea aproape de stâlpul care nu era ignifug. Ar fi trebuit să existe cel puțin cinci metri între artificii și stâlp.

Experții arată și cum ar fi putut fi evitat incendiul din clubul Colectiv. Ei menționează artificiile care nu au fost amplasate corect, spuma poliuretanică ce nu era ignifugată și care s-a aprins foarte rapid, ca și faptul că în club nu existau stingătoare. Acestea erau într-o cameră alăturată, iar în club a fost găsit un singur extinctor, care era expirat.

CITEŞTE ŞI Mărturiile tânărului în scaun cu rotile, salvat din Colectiv: Am luat o gură de aer şi am strigat după ajutor

Acum, specialiștii spun că acest incendiu putea fi evitat dacă ar fi existat suficiente stingătoare la îndemâna oamenilor care se aflau în club în seara de 30 octombrie 2015.

Procurorii PICCJ aşteaptă şi raportul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti în dosarul Colectiv, pe care l-ar putea finaliza şi trimite instanţei în cursul săptămânii viitoare, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii care investighează producerea incendiului din clubul Colectiv au primit joi după-amiază lămuririle suplimentare cerute de avocaţi, dar şi de către anchetatori faţă de concluziile raportului Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC).

Aceleaşi surse arată că ultimele răspunsuri nu modifică deloc conlcuziile esenţiale ale raportului, prin care s-au identificat motivele concrete ale producerii incendiului, respectiv folosirea unor artificii de exterior în interior sau poziţionarea greşită a acestora pe stâlpii din club.

În schimb, anchetatorii aşteaptă, înainte de încheierea cercetărilor, raportul ITM, pe baza căruia ar putea extinde acuzaţiile aduse celor şase inculpaţi din dosar cu infracţiuni ce aduc atingere Codului Muncii.