Raportul Senatului SUA: Metodele de interogare folosite de CIA, dure şi ineficiente

Programul de 'interogare intensivă' folosit de CIA împotriva suspecţilor de terorism după atacurile din SUA, din 11 septembrie 2001, a fost mult mai brutal decât recunoscuse iniţial agenţia americană de informaţii şi nu a dus la colectarea de informaţii menite să împiedice alte atacuri, relevă un raport cu privire la metodele de tortură folosite de CIA, dat publicităţii marţi de Senatul SUA, informează Reuters.

09 dec. 2014, 16:52
Raportul Senatului SUA: Metodele de interogare folosite de CIA, dure şi ineficiente

Senatul american a dat publicităţii, marţi, o versiune scurtată a raportului unei anchete parlamentare foarte aşteptate despre tehnicile dure de interogare folosite de CIA după 11 septembrie împotriva suspecţilor de terorism, asimilate torturii, relatează AFP. 

Astfel, raportul relevă faptul că programul de ‘interogare intensivă’ folosit de CIA împotriva suspecţilor de terorism a fost mult mai brutal decât recunoscuse iniţial agenţia americană de informaţii şi nu a dus la colectarea de informaţii menite să împiedice alte atacuri.

„Programul de detenţie şi interogare al CIA” a fost autorizat în secret de administraţia George W. Bush în 2002, la câteva luni după semnarea de către preşedintele Bush a unui memorandum ce autoriza CIA să ucidă, să captureze şi să interogheze responsabilii de rang înalt ai Al-Qaida din lume.

Deţinuţii consideraţi valoroşi au fost interogaţi de CIA în locuri secrete înainte de a fi transferaţi la închisoarea militară din Guantanamo, pe insula Cuba, în 2006.

Un raport parlamentar european din 2007 acuza în mod explicit Polonia şi România că au adăpostit, între 2003 şi 2005, centre de detenţie secrete, respectiv la Kiejkuty, în nord-estul Poloniei, şi la Bucureşti. 

SUA au folosit INTEROGAREA INTENSIVĂ a suspecţilor de terorism. TORTURA a împiedicat producerea altor atentate

Raportul Senatului american dat publicităţii marţi confirmă raportul european. 

În 2013, Parlamentul European adopta  o rezoluţie prin care cerea autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete „independentă, imparţială, detaliată şi eficientă” privind implicarea României în programul închisorilor CIA.

Totodată, ei cereau, din nou, instituţiilor UE şi statelor membre să investigheze în detaliu operaţiunile CIA.

Astfel, PE îndeamna „autorităţile române să deschidă rapid o anchetă independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă, să găsească toate documentele lipsă din anchetele parlamentare şi să coopereze pe deplin cu CEDO în cazul Al Nashiri”. 

România a clarificat acuzele care i-au fost aduse, printr-un raport al unei Comisii parlamentare speciale. În urma anchetei derulate de comisie, s-a ajuns la concluzia că nu există niciun fel de argument care să probeze existenţa unor închisori CIA pe teritoriul României.

Raportul Comisiei parlamentare, condusă la acea vreme de Norica Nicolai, are anexate mai multe documente remise de SRI, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Transporturilor, în cadrul cercetarilor colaborându-se şi cu Ministerul Apărării, Autoritatea Aeronautică Civilă şi alte autorităţi ale statului. Pe parcursul anchetei, comisia a audiat peste 200 de persoane, a avut peste 60 de întâlniri cu membri ai Comisiei Consiliului Europei, cu şefi ai instituţiilor şi structurilor speciale din România şi a studiat peste 4.200 de pagini de documente.