RAR-ul şi ITP-ul sunt mai ieftine la Ploieşti decât la Bucureşti. Vezi diferenţele de preţ

Potrivit RAROM Bucureşti, suma care se plăteşte în cazul autovehiculului adus din străinătate, în afară de taxa de poluare, care se stabileşte individual, este de aproximativ 700 de lei. În Ploieşti, însă, costul pentru omologarea unei maşini aduse din străinătate începe de la 400 de lei.

05 mart. 2012, 11:30
RAR-ul şi ITP-ul sunt mai ieftine la Ploieşti decât la Bucureşti. Vezi diferenţele de preţ

Cei care îşi aduc maşină din străinătate trebuie să o înmatriculeze în circulaţie. Pentru a o putea înmatricula trebuie să meargă în prealabil la Regia Autonomă a Registrul Auto Român (RAROM), pentru obţinerea cărţii de identitate.

„În ceea ce priveşte omologarea individuală, certificarea autenticităţii si inspecţia tehnică periodică, acestea vor fi efectuate la RAR în vederea obţinerii Cărtii de Identitate a Vehiculului, după ce în prealabil s-a facut o programare la numerele de telefon afişate pe site-ul instituţiei”, a spus Lorena Buhnici, purtătorul de cuvânt al RAROM, pentru RTV.NET.

De asemenea, proaspătul proprietar va trebui să se prezinte cu autovehiculul şi cu toate actele. „Costul aproximativ în cazul unui autoturism adus din străinătate este de 680 de lei, preţul de obţinere al cărţii de identitate a autovehiculului”, a precizat Lorena Buhnici.

Omologare mai ieftină la Ploieşti

Obţinerea cărţii de identitate a maşinii la Ploieşti pare să fie mult mai ieftină, chiar dacă RAR Bucureşti susţine că tarifele percepute sunt aceleaşi în toate reprezentanţele.

„Costul pentru efectuarea RAR-ului în unitatea noastră variază între 400 şi 800 de lei. Tariful minim este aplicat în cazul autovehiculelor aduse din străinătate, de după anul 1997, şi care să aibă numere de omologare europeană. În general, mai toate autoturismele după acest an îndeplinesc condiţia şi se încadrează pentru tariful mai mic”,  ne-a spus Rămnean Claudiu, inginer în cadrul RAR Ploieşti.

De asemenea, proprietarul nu trebuie să fie din localitatea unde îşi omologhează maşina. „Proprietarul nu trebuie să fie neapărat din Prahova. Poate fi de oriunde din România. Pentru omologarea unei maşini din alt oraş va trebui însă aprobarea şefului de reprezentanţă”, a specificat Rămnean Claudiu.

ITP la jumătate de preţ

Verificarea periodică într-o unitate autorizată de către RAR, în Bucureşti costă, potrivit Lorenei Buhnici, 160 de lei.

„Verificarea periodică la RAR Ploieşti costă aproximativ 150 de lei”, a spus Rîmnean Claudiu. În schimb, dacă se apelează la un service autorizat din Ploieşti ITP costă doar 86 de lei. „Faceti programare, costul pentru verificarea periodică este de 86 de lei. În cazul în care se găsesc nereguli la autovehicul va trebui să mai plătiţi o taxă de siguranţă de 28 de lei. Auziţi, n-o să mai plătiţi nimic, mi-a spus colegul meu, vă aşteptăm să vă reparaţi neregulile şi vă taxăm tot cu 86 de lei”, ne-a spus un reprezentant al unui service autorizat din Ploieşti.

Cum se procedează la maşinile noi

În cazul cumpărării unui autovehicul nou, vânzătorul are obligaţia să furnizeze cumpărătorului cartea de identitate a autovehiculului.

„În cazul unui autovehicul nou, care nu are aplicată pe cartea de identitate o folie de securizare peste numărul de identificare, solicitantul trebuie să vină cu cartea de identitate a vehiculului (copie şi original) şi cu actul sau de identitate (al solicitantului) la sediul RAR”, a mai spus Lorena Buhnici.


loading...