Rareş Bogdan, după anunțul privind Schengen: „Să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătar pentru mai târziu”

Europarlamentarul PNL şi-a mai temperat entuziasmul de sâmbătă seară şi cere prudenţă după anunţul Austriei cu privire la spaţiul aerian al Schengen. George Simion este mult mai vehement şi suspectează înţelegeri de culise.

10 dec. 2023, 15:33
Rareş Bogdan, după anunțul privind Schengen: „Să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătar pentru mai târziu”

Eurodeputatul Rareş Bogdan a declarat la Digi24 că trebuie să fim rezervați în ceea ce privește decizia Austriei de a ridica granițele aeriene pentru România, pentru că negocierile continuă, astfel încât Viena să ia aceeași hotărâre și în privința granițelor terestre, care ne interesează la fel de mult din perspectivă economică. Prim-vicepreședintele PNL a spus că nu „putem scoate sticlele de șampanie și să începem hora”, pentru că în acest punct trebuie să se stabilească cum va fi luată decizia și care va fi calendarul de accedere. „Să ne bucurăm, dar să fie o bucurie neîmpărtășită la nivelul de dănțuială, nici măcar de vals, ci să fie pur și simplu o bucurie interioară. Să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătare pentru un pic mai târziu „, a mai spus Rareş Bogdan.

Ciucă, rezervat în privinţa Schengen: „Deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”

„Din vară, dialogurile dintre ministrul de Interne, ministerul Afacerilor Externe, Președinția României și puterea de la Viena s-au intensificat și am ajuns la discuții și la negocieri peste negocieri. Gerhard Karner a dat o declarație, iar la nivelul ministerului Afacerilor Interne din Austria există poziția flexibilizată, în așa fel încât să accepte extinderea spațiului Schengen pentru zona aeroportuară, urmând ca-n partea a doua să se discute și de partea de terestru și feroviar, lucru care ne interesează foarte mult, datorită schimburilor economice. Pentru cetățeanul european, la fel ca orice alt cetățean, e importantă și prima parte.

Negocierile continuă. Cătălin Predoiu va fi marți în Slovenia, va conduce negocierile, au fost ore, zile, săptămâni întregi de discuții la toate nivelele statului român – președinție, MAI, MAE, eurodeputați. Asta nu înseamnă că în momentul ăsta lucrurile sunt stabilite și că putem scoate sticlele de șampanie și să începem hora. Nu trebuie să sfârâie nici mititeii.

În acest moment, cunoscându-mă ca o persoană exuberantă, care a urmărit acest dosar 2 ani și jumătate, cu toate astea, sunt rezervat. E un pas mare înainte, e o schimbare a poziției Austriei față de România, dar se discută încă două chestiuni – dacă decizia va fi una în doi pași, o decizie care să cuprindă un calendar cu două etape, respectiv deschiderea granițelor aeroportuar și ulterior, în toamnă sau vară, deschiderea pe terestru și feroviar sau două decizii, pentru deschiderea granițelor pe aeroportuar, eventual schimbarea calendarului aerian în 22-23 martie sau două decizii, una acum pentru aeroportuar și una în august la un alt summit.

Deocamdată trebuie să fim rezervați. Să ne bucurăm, dar să fie o bucurie neîmpărtășită la nivelul de dănțuială, nici măcar de vals, ci să fie pur și simplu o bucurie interioară, pentru că mai avem un vot foarte important pe care Bulgaria trebuie să-l primească în parlamentul de la Haga, amânat pentru jumătatea lunii decembrie. Avem o situație schimbată la nivelul parlamentului olandez, iar decizia nu poate ajunge în CJAI într-un consiliu extraordinar fără votul legislativului olandez pentru Bulgaria, vot pe care România l-a primit, iar Bulgaria nu-l are încă, iar contextul parlamentar s-a schimbat radical.

În acest demers, inclusiv companii austriece prezente în România au făcut lobby și au dus diplomație economică reală. Cei care au dus negocierile de cele mai multe ori nu se văd. Vă recomand multă prudență, bucurie interioară, dar să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătare pentru un pic mai târziu”, a declarat eurodeputatul Rareş Bogdan.

George Simion, mai pesimist ca Rareş Bogdan: Festivismul lui Marcel Ciolacu şi al celor din coaliţia PSD-PNL se năruie treptat, pe măsură ce luăm şi analizăm toate elementele ce ţin de aderarea la Schengen

Liderul AUR, George Simion, afirmă că ”festivismul” lui Marcel Ciolacu şi al celor din coaliţia PSD-PNL ”se năruie treptat”, pe măsură ce sunt analizate toate elementele ce ţin de aderarea la Schengen. ”Dacă Marcel Ciolacu şi coaliţia PSD-PNL acceptă acest fruct otrăvit al Austriei, de a ne bucura la aderarea cu spaţiul aerian doar pentru a ne închide gura, dar fără a şti sigur când vor fi ridicate graniţele terestre, atunci vom asista la o uriaşă trădare a intereselor României”, susţine el.

Marcel Ciolacu: Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România

”Aproape de miezul nopţii, Marcel Ciolacu a avut o tresărire: a ţinut să ne anunţe că a «înfrânt» şi că Austria face un pas înapoi în privinţa Schengen. Au sărit toate trompetele pesediste pe El Lider Maximo ca să aplaude victoria Schengen. Doar că, miezul nopţii a trecut, dimineaţa a venit şi cu toţii şi-au dat seama că în anunţul lui Marcel sunt fisuri…multe fisuri”, a afirmat George Simion, într-un comunicat de presă transmis duminică.

Rareş Bogdan a adăugat că ”lucrurile nu sunt nici pe departe clarificate cu privire la Schengen”. ”A fost recent un Consiliu JAI în cadrul căruia Austria a spus un mare «NEIN» României. De asemenea, Nicole de Moor, secretar de stat pentru migraţie şi azil în guvernul Belgiei, a declarat săptămâna aceasta că există discuţii despre extinderea spaţiului Schengen în viitor (deci nu acum!!!), dar că mai întâi sistemul însuşi trebuie reformat! (nu ştim când)”, a arătat liderul AUR.

Potrivit lui, sunt două aspecte care fac ca ”discursul lui Marcel Ciolacu de Buzău să devină golit de conţinut”.

”A doua chestiune: problema cea mai mare cu privire la Spaţiul Schengen, acolo unde România are cele mai mari pierderi economice, este pe zona de transport rutier, adică în privinţa graniţelor terestre. Accederea doar cu spaţiul aerian nu va rezolva nici pe departe cozile pe care trebuie să le îndure transportatorii români, dar nici pierderile financiare pe care aceştia le suferă. Practic, nu se rezolvă nimic. Suntem de acord să intrăm în Schengen chiar şi cu spaţiul aerian, dar nu cu preţul de a rămâne fără un termen bine stabilit pentru graniţele terestre, pentru transportul rutier! Dacă Marcel Ciolacu şi coaliţia PSD-PNL acceptă acest fruct otrăvit al Austriei, de a ne bucura la aderarea cu spaţiul aerian doar pentru a ne închide gura, dar fără a şti sigur când vor fi ridicate graniţele terestre, atunci vom asista la o uriaşă trădare a intereselor României”, a susţinut el.

George Simion a continuat întrebându-se ”care este preţul acestei «înduplecări» din partea Austriei”?

”Ce oare au promis Marcel Ciolacu, PSD şi PNL austriecilor? Ce le-au mai dat la schimb doar ca să se laude puţin în ţară înainte de anul electoral 2024? De asemenea, ce condiţii a pus Austria pentru a fi de acord cu această aderare cu spaţiul aerian? Sunt întrebări legitime la care românii au nevoie de răspunsuri! Probabil că iar vom afla că Guvernul PSD – PNL a fost de acord cu renunţarea la o parte din resursele ţării, vom descoperi că avem noi de plătit bani Austriei şi nu invers. Festivismul lui Marcel Ciolacu şi al celor din coaliţia PSD-PNL se năruie treptat, pe măsură ce luăm şi analizăm toate elementele ce ţin de aderarea la Schengen. În doar câteva ore de la «marele anunţ» ne dăm seama că Marcel Ciolacu şi pesedisto-peneliştii au înghiţit ca nişte guşteri un mare nimic din partea Austriei, care doar speră să scape de presiunea românilor”, a conchis Simion.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.