Rareş Bogdan anunţă război pentru Schengen: „Diplomatia capului plecat trebuie complet anulată”

"Subiectul Schengen nu poate fi scos de pe agendă, este un subiect cheie, un subiect care dacă nu se termină cu bine la sfârșitul anului 2023 o să aducă pierderi uriașe de imagine”, a spus Rareș Bogdan.

04 ian. 2023, 10:59
Rareş Bogdan anunţă război pentru Schengen: „Diplomatia capului plecat trebuie complet anulată”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat că anul acesta va fi mai dificilă lupta pentru aderarea la Schengen, pentru că Suedia, țara care a preluat președinția Consiliului UE, are o politică împotriva migrației.

„Va fi foarte complicat de pus pe agendă subiectul extinderii Schengen de către Suedia, care a preluat președinția de la 1, deoarece Suedia se confruntă cu o mare problemă a migrației.

Nu este imposibil, dar nu va fi ușor și trebuie făcută în contrapartidă cu extinderea NATO. Trebuie să schimbăm puțin linia diplomatică, să fim ușor mai apăsați, să fim un pumn puternic într-o mănușă de catifea. Cred că diplomația capului plecat trebuie să fie complet anulată.

Subiectul Schengen nu poate fi scos de pe agendă, este un subiect cheie, un subiect care dacă nu se termină cu bine la sfârșitul anului 2023 o să aducă pierderi uriașe de imagine”, a spus Rareș Bogdan.

 

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat că gestul cancelarului austriac Karl Nehammer de a îl invita pe preşedintele Bulgariei Rumen Radev la Viena, în prima zi a Anului Nou este o încercare a acestuia de a arăta o altă faţă propriilor alegători „după ce a dat cu mucii în fasole,după ce a căzut cu nasul în tărână, după ce a refuzat accesul pentru România şi Bulgaria”.

„Gestul cancelarului austriac arată o nouă abordare a Vienei în raport cu extinderea Schengen vizavi de România şi Bulgaria. Gestul lui Nehammer pare tipic de manual de diplomaţie asimetrică, încearcă să trateze diferit, să dea un şah României. Nu cred că domnul Radev sau Karl Nehammer sunt mari iubitori ai muzicii simfonice. E un gest prin care, înainte cu şase zile de alegerile din landul Austria inferioară, care asigura 33% din totalul PIB al Austriei, e programată şi o vizită a cancelarului în Bulgaria. Nehamer încearcă să îşi arate o altă faţă propriilor alegători, un fel de bunăvoinţă, că un dibaci diplomat, după ce a dat cu mucii în fasole,după ce a căzut cu nasul în tărână, după ce a refuzat accesul pentru România şi Bulgaria”, a afirmat Rareş Bogdan, luni la Digi 24.

Întrebat dacă şeful statului Klaus Iohannis la rândul său la Viena, la fel ca preşedintele Bulgariei, Rareş Bogdan a răspuns: „Nu ştiu, dar nu cred că preşedintele Klaus Iohannis a primit invitaţie pentru concertul de Anul Nou de la Viena”.

Europarlamentarul PNL a adăugat că gestul lui Karl Nehammer, care l-a invitat la Viena pe preşedintele bulgar trebuie privit în contextul în care social-democraţii austrici vorbesc pe trei voci şi anume despre decuplarea României de Bulgaria, împotriva intrării celor două state la Schengen şi acceptarea imediată a celor două ţări

„Nehammer, consultat de strategi, a făcut această mutare că să încerce o abordare diferenţiată a României şi Bulgariei, ca să capteze electoratul de peste tot. E un şah, o încercare de a arăta o deblocare, prin care Nehammer încearcă să arate că nu e contra extinderii Spaţiului Schengen, privit în cheia jocului electoral pentru alegerile din 29 ianuarie din acest land care a avut o conducere conservatoare timp de 40 de ani, iar acum conservatorii îl pot pierde. Nehammer încearcă toate formulele pentru a agăţa puţin electoratul”, a completat Rareş Bogdan.

Rareş Bogdan: „Austria nu trebuie să ne calce în picioare. Karl Nehammer a dat cu mucii în fasole în problema Schengen”

Liberalul a mai spus că ţara noastră are de dat un examen diplomatic dificil, referindu-se la accederea sau nu în spaţiul Schengen.

„Diplomaţia românească îşi da examenul suprem, dacă partidele de la guvernare, cu preşedintele Iohannis, cu premierul nu vor duce România în Schengen, va avea de înfruntat critici extrem de serioase, mai ales în faţa unui val de euroscepticism care, pentru prima dată în 15 ani, a crescut la limita de avarie. Dacă Bulgaria va fi decuplată de România, situaţia va fi alarmantă şi extrem de gravă pentru PNL şi PSD. România stă net superior Bulgariei. Va trebui să ne gândim extrem de bine paşii dar să nu depăşim decembrie 2023, pentru că atunci nu mai există niciun fel de explicaţie în faţă unui posibil eşec. Părerea mea e că noi trebuie să ducem nu o diplomaţie a capului plecat care ne-a dus la eşec, ci una a capului sus, a forţei, un pumn băgat într-o mănuşă de catifea. Modul în care am încercat să captam bunăvoinţa fără a ne arăta atuurile nu a dus decât la eşec. Trebuie să jucăm extrem de puternic influenţă României, că e o zona stabilă într-o zona uriaşă de conflict”, a conchis eurodeputatul PNL.

Preşedintele Bulgariei Rumen Radev s-a întâlnit la Viena, în prima zi a anului, cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Oficialul bulgar apare şi la concertul de Anul Nou, în compania preşedintelui Austriei, Alexander Van der Bellen.

Deplasarea preşedintelui Bulgariei la Viena şi discuţiile cu oficialii austrieci în chiar prima zi a anului vine în contextul în care Austria s-a opus în decembrie, la Consiliul JAI, intrării Bulgariei şi României în Schengen, pe motiv că nu ar fi protejate suficient graniţele externe ale UE.

În plus, cancelarul austriac Karl Nehammer a venit ulterior la Consiliul European din decembrie cu propunerea de a fi construit un gard la frontiera Bulgariei cu Turcia.

EXCLUSIV Rareş Bogdan, cu coş „de sărac” la cumpărături alături de România TV. Ce a cumpărat europarlamentarul şi cum a primit şorici în direct

 

Eugen Tomac: România nu are nici o şansă să intre în Schengen în 2023. Trebuie sesizată CJUE

Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curţii de Justiţiea UE în dosarul Schengen, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac. Preşedintele PMP crede că România nu are nici o şansă să intre în zona europeană de liberă circulaţie în 2023.„În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spaţiului Schengen. Or am văzut programul preşedinţiei suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spaţiului Schengen, singurul aspect pe care îl menţionează pe timpul preşedinţiei suedeze este legat de consolidarea Spaţiului Schengen. Mulţi fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua preşedinţia UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spaţiului Schengen, în condiţiile în care ştim că atât Spania, cât şi Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE””, afirmă preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Eurodeputatul PMP militează pentru un proces la CJUE, în dosarul Schengen.