Rareş Bogdan: Îi rog pe cei de la USR şi UDMR să se întoarcă la masă şi să continuăm guvernarea sub conducerea lui Florin Cîţu

Rareş Bogan, prim-vicepreşedinte PNL, le transmite celor de la USR că îi aşteaptă să revină în coaliţia de dreapta, cu Florin Cîţu premier, pentru a continua guvernarea.

13 oct. 2021, 22:58
Rareş Bogdan: Îi rog pe cei de la USR şi UDMR să se întoarcă la masă şi să continuăm guvernarea sub conducerea lui Florin Cîţu

Rareş Bogan, prim-vicepreşedinte PNL, le transmite celor de la USR că îi aşteaptă să revină în coaliţia de dreapta, cu Florin Cîţu premier, pentru a continua guvernarea.

„Sigur că prima noastră opţiune rămâne, indiscutabil, USR PLUS şi UDMR. Nu am ascuns că dorim refacerea coaliţiei, nu am ascuns că noi, încă de la început, am dorit această coaliţie votată de un număr extrem de mare de români, pentru care românii au ieşit în stradă, pentru care românii au făcut eforturi extraordinare, şi/au pus speranţe, să continue să implementeze reforme”, a declarat Rareş Bogdan, miercuri seară, într-o emisiune la Digi 24.

Rareş Bogdan nu a dat detalii referitoare la discuţiile pe care le-au purtat Cîţu cu Cioloş şi Hunor.

„A fost o discuţie care a depăşit faza unor simple tatonări. (…) S-a făcut un pas înainte spre rezolvarea acestei crize şi eu cred în continuare, şi v-o spun cu siguranţă, să ne uităm pe cercetările sociologice, vedem foarte clar că prima opţiune a românilor este pentru această coaliţie PNL-USR-UDMR”, a spus Rareş Bogdan.

Rareş Bogdan consideră că cea mai bună variantă pentru români este Guvernul Cîţu, format cu sprijinul USR şi UDMR.

„Noi nu ne dorim altceva decât USR să dovedească responsabilitate (…) De asemenea, m-aş bucura foarte mult ca consilierii generali USR coordonaţi de către domnul Vlad Voiculescu să înţeleagă că atunci când se cer bani pentru spitalul de la Pipera trebuie să-i acorde. Vă spun şi ultima condiţie: Partidul Naţional Liberal ocupă 27% din fotoliile din Parlamentul României, partidul Uniunea Salvaţi România ocupă 15,5% din fotoliile din Parlamentul României. Potrivit protocolului la care dânşii fac referire, Partidul Naţional Liberal este cel care dă premierul. Premierul, conform votului din (…) PNL este Florin Cîţu. Îi rog să se întoarcă la masă, să numească miniştri şi să continuăm guvernarea sub conducerea lui Florin Cîţu”, a adăugat Rareş Bogdan.

Dacian Cioloş, declaraţii după negocierile cu Cîţu şi Hunor

Dacian Cioloş a făcut primele declaraţii după negocierile cu Florin Cîţu şi Kelemen Hunor. Premierul desemnat e optimist şi crede în şansele unei refaceri a coaliţiei.

„Am avut o discuţie cu liderii PNL şi UDMR şi grupul minorităţilor din Parlament. Practic fosta coaliţia de guvernare. Le-am expus planul meu, odată ce am fost desemnat premier de Klaus Iohannis. Obiectivul meu e sa dam un guvern Romaniei cat mai repede pentru ca data fiind situatia cred ca nu putem astepta discutii lungi.

În mod normal şi natural am venit spre PNL si UDMR pentru că, din punctul nostru de vedere, nu exista o alta formula de construcţie majoritată în Parlament la care noi să participăm. Colegii Cîţu şi Hunor au spus că au nevoie de o discuţie în partid şi că în următoarele zile, vineri, vom avea o nouă întâlnire, să vedem care sunt deciziile. Înţeleg că Florin Cîţu are nevoie de această discuţie care va avea loc mâine la partid.

Le-am explicat că avem nevoie de o decizie cât mai repede ca să ştim dacă începem negocierile sau nu. Trebuie să oferim un guvern cu soluţii complete cât mai repede. Le-am prezentat programul pe care noi l-am pregătit cu scăderea preţurilor la energie şi ţinerea sub control a situaţiei pandemice. Am avut reacţii pozitive faţă de propunerile făcute, aşa că aşteptăm decizia PNL şi UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile. Ne gândim deja la formula prin care putem merge cât mai repede în Parlament.

Eu cred că nu e exclusă posibilitatea refacerii coaliţiei. Am auzit că formula viabilă şi realistă este între cele trei partide, cu susţinerea minorităţilor. Eu am spus că pentru noi nu există altă variantă, nici cu PSD, nici cu AUR”, a declarat Cioloş după negocierile cu Cîţu şi Hunor.