Rareş Bogdan: O ţară a căzut în beznă total pentru că ruşii au atacat infrastructura critică din Ucraina. Pentru 12 minute, Moldova a fost în beznă

Ucraina a redus marţi dimineaţa exporturile de electricitate în Republica Moldova cu aproximativ 30%, a anunţat vicepremierul Andrei Spînu, transmite Reuters.

13 oct. 2022, 06:37
Rareş Bogdan: O ţară a căzut în beznă total pentru că ruşii au atacat infrastructura critică din Ucraina. Pentru 12 minute, Moldova a fost în beznă

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan afirmă că Republica Moldova a rămas, în urmă cu două nopţi, în ”beznă totală” timp de 12 minute, după ce importurile de energie electrică din Ucraina au fost sistate ca urmare a atacurilor cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii din localităţi ucrainene. În aceste condiţii, România a început să livreze energie în ţara vecină, asigurând jumătate din consumul Moldovei până la finalul acestei luni.

Rareş Bogdan, despre aderarea României la Spaţiul Schengen: Doamne fereşte, o întârziere sau un refuz în acest moment

”Vă dau o informaţie în exclusivitate: alaltăieri noapte, la nivel european s-a întâmplat o chestiune de care nu se ştie: la ora 3:20, o ţară a căzut în beznă total pentru că ruşii au atacat infrastructura critică din Ucraina având obiectiv acest lucru, iar Ucraina, care furnizează de peste 40 de ani de pe teritoriu, de 30 de ani direct din Ucraina, 50% din energia electrică din Moldova a anunţat că pentru următoarele şase luni de zile nu mai pot furniza energie electrică. La ora 3:20 au decuplat Moldova de la energie electrică, iar celelalte centrale care se află nu pe teritoriul Moldovei, ci în Transnistria, pe păcură, nu au făcut faţă şi a căzut sistemul”, a afirmat Rareş Bogdan miercuri seară, la Euronews România.

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Olandei: „Am reiterat argumentele care susțin că aderarea României la Schengen nu e doar necesară, ci și extrem de oportună”

El a susţinut că ”pentru 12 minute, Moldova a fost în beznă”.  ”Cine a intervenit pentru a sprijini cu 50% din necesar până la sfârşitul lunii într-o situaţie de criză, găsind soluţii? România. Şi România nu a intervenit doar din frăţia noastră, ca ţară, faţă de basarabeni ci a intervenit ca o ţară europeană şi a fost felicitată pentru asta ieri”, a declarat Rareş Bogdan.

Republica Moldova, care a făcut parte din fosta URSS, are graniţe cu România şi Ucraina. Este puternic dependentă de gazele ruseşti şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind preţul şi temerile referitoare la tăierea livrărilor.

„Suntem permanent în contact cu Ucraina, cu Uniunea Europeană şi cu România în vederea găsirii unei soluţii privind aprovizionarea cu electricitate a ţării”, a anunţat pe Telegram vicepremierul Republicii Moldova.