Rareș Bogdan, optimist în privința intrării României în Schengen: „Ar putea intra în etape. Aeroportuar până în 26 martie, iar terestru chiar mai repede”

România ar putea intra în Schengen, în etape, spune europarlamentarul Rareș Bogdan. În opinia lui, sunt șanse mari ca țara noastră să fie acceptată în primăvara anului următor.

13 oct. 2022, 23:48
Rareș Bogdan, optimist în privința intrării României în Schengen: „Ar putea intra în etape. Aeroportuar până în 26 martie, iar terestru chiar mai repede”

Rareș Bogdan,  prim-vicepreședintele PNL, a precizat că România ar putea intra „în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie, și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede”.

„Există șanse mari ca România să reușească să intre în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie, și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede. Dar nu vreau să înaintez o dată. Consiliul JAI de pe 8 decembrie, de la Praga, va fi hotărâtor, sigur că în cadrul acestui consiliu, din păcate România nu va avea drept de vot, deși va participa.

Vor vota doar țările din spațiul Schengen, adică cele din UE care fac parte deja parte din spațiul Schengen, și cele 4 țări, inclusiv Elveția care sunt membre Schengen, dar nu sunt membre UE, și sigur că pe noi ne intersează foarte mult ca delegația care a venit în misiune suplimentară pentru a vedea implementarea a tot ceea ce înseamnă IT Schengen în România, a tot ceea ce înseamnă regulamente tehnice pe granițele României, să vină cu un raport pozitiv, care să poată fi un argument în plus pentru guverne.

Dar trebuie să recunoaștem o chestiune. Spațiul Schengen și dezbaterea pe spațiul Schengen, respectiv accesul în acest spațiu, este o chestiune mai mult politică, decât tehnică. România de mult timp are rezolvată problema tehnică, problema a fost întotdeauna politică, și eu mi-aș dori foarte mult ca această dezbatere politică pe accesul României în spațiul Schengen să nu fie din nou tulburată de disputele politice din cadrul guvernelor, sau a scenei politice interne a unei țări, în speță Olanda, acolo unde premierul Mark Rutte este susținut de nu mai puțin de 4 forțe politice, una din EPP, două din grupul Renew, și una conservatoare, de extremă, care, deși are cea mai mică pondere în cadrul coaliției, pe surse doar, jurnalistice, până acum nu am văzut o poziție oficială, ar avea o oarecare poziție.

Deocamdată, ce știm este că trebuie să trecem legile Justiției, că trebuie să încercăm să ridicăm MCV-ul, sau să decuplăm Schengenul de MCV dacă se poate, și să facem lobby-ul politic necesar la familiile noastre politice, pentru a avea susținere”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.

Citește și Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Olandei: „Am reiterat argumentele care susțin că aderarea României la Schengen nu e doar necesară, ci și extrem de oportună”

Citește și Marcel Ciolacu: „Congresul PES va adopta o rezoluție prin care întreaga familie social-democrată europeană va susține aderarea României la spațiul Schengen”